Стратешка резерва ЕПС-а за сигурност Србије

Надзорни одбор Јавног предузећа „Електропривреда Србије“ упутио је Министарству рударства и енергетике иницијативу за увођење механизма стратешке резерве као прелазног решења за обезбеђивање сигурности снабдевања купаца у Србији.

– Стратешка резерва значи конзервирање свих електрана које треба да изађу из редовног рада и за случај енергетске кризе, деконзервирају се и покрећу – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС. – Циљ ове иницијативе је обезбеђивање стабилног снабдевања уз непромењене цене за грађане Србије. Капацитети који буду конзервирани после анализе стручних служби могу се активирати у условима криза сличних данашњој када дође до поремећаја на тржишту, односно када цена и количина електричне енергије оправдавају рад термо капацитета који су у стратешкој резерви.

Драган Влаисављевић, извршни директор за трговину електричном енергијом, појаснио је да је ово прелазно решење урађено по моделу из Европске уније.

– Неке земље као што је Немачка увеле су стратешке резерве и у овој ситуацији их активирају, док је Румунија у потпуности зависна од ветра. Постојећи закон направљен је трговачки, а уколико министарство прихвати ову иницијативу били бисмо у могућности да сачувамо постојеће и градимо нове капацитете – рекао је Влаисављевић.

Проф. др Петар Станојевић, члан НО ЈП ЕПС испред Владе Србије, поздравио је ову иницијативу.

– Ја сам и за стратешке резерве и за конзервацију капацитета, јер ово јесте прва велика енергетска криза, али верујем да није последња – објаснио је Станојевић.

Сви чланови НО ЈП ЕПС прихватили су предлог за иницијативу в. д. директора ЕПС.

Извор: http://www.eps.rs/cir/vesti/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!