Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ обележила је Дан школе 15. мај

Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ обележила је Дан школе 15. мај свечаном академијом у позоришној сали Дома културе у Костолцу. Академију су припремили ученици школе у сарадњи са својим професорима.

На самом почетку присутне је поздравила директорка школе Нeла Алексић нагласивши да је школа током 78 година постојања расла, сазревала и мењала у складу са захтевима друштва и околине како би данас била позната и призната у систему образовних институција наше земље.

„Техничка школа са поносом носи овај назив од 2009. године. Поред имена мењала се и она сама пратећи потребе привреде, тако да је данас постала савремена стручна школа за образовање младих трећег, четвртог и петог степенa стручности у подручју рада електротехника, машинство и обрада метала и геологија, рударство и металургија.

Она је додала да је у току свог вишедеценијског постојања школа дала огроман стручни кадар привреди нашег краја и шире.

„Посебну захвалност дугујемо Граду Пожаревцу и Градској општини Костолац, као и Привредним друштвима из нашег окружења јер препознају наш квалитет и потенцијал и безрезервно га подржавају“, рекла је Алексић.

Школа из године у годину настоји да побољша и унапреди ученички стандард. За стварање што бољих услова за рад велику подршку пружа им Град Пожаревац.

„У 2023. години школа је легализовала своје објекте након дугог низа година, а средства за пројекте у вредности од једног милиона обезбедио је Град Пожаревац. Санирани су подови и зидови у четири учионице као и кров на фискултурној сали. Град Пожаревац у 2022. години издвојио значајна средства за замену унутрашње столарије школе као и за адаптацију зидова и подова у четири учионице.

Поред тога од Министарства просвете школа је добила интерактивни монитор од 86″ као и новац за електроинсталатерске радове у кабинетима. Такође Министарство је три кабинета лаптоповима и рачунарима. такође школа је на конкурсу Министарства правде добила и испитни сто за извођење вежби из области електротехнике“.

Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ се захваљујући свом реномеу показала као најбоља препорука за њихове ученике, било да након ње покуцају на врата послодавца или неког факултета, истакао је градоначелник Пожаревца Саша Павловић.

„Ова образовна установа свој значај протеже далеко ван територија Браничевског округа, нарочито када узмемо у обзир постојање енергетског гиганта нашој градској општини. Не заборавимо професори техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ као њена највећа вредност изнедрили су генерације ученика којима се сви поносимо. Неретко су неки од тих ученика своје знање у прошлости стављали на располагање иностраној привреди и то је оно што у периоду испред нас желимо додатно да смањимо. Свакако нам иде на руку оснаживање домаће економије, али свесни смо да то још увек није довољно. Побољшавамо уједно и услове школовања. Сведоци сте да се Пожаревачка локална самоуправа у последње време озбиљно ухватила у коштац са оснаживањем школске инфраструктуре. Желимо да и у свим осталим образовним установама као што то чинимо и у овој да током година свог образовања млади осете јачање нашег друштва и не пожеле да га напусте. Сматрамо да први корак ка задржавању младих стручњака на нашој територији, ту поред Србије мислим конкретно и на наш Пожаревац и Костолац, рекао је Павловић честитајући ученицима и наставницима Дан школе.

Директорка Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Нела Алексић поводом обележавања Дана ове образовне институције, на свечаној акадамији уручила је захвалнице институцијама и фирмама са којима Техничка школа има дугогодишњу сарадњу: Граду Пожаревцу, ГО Костолац, „Електропривреди Србије“- Огранку ТЕ-КО Костолац, Полицијској испостави у Костолцу, ПД „Георад“, ПД „Прим“, ПД „Аутотранспорт“, ПД „Костолац услуге“, Компанији „Дунав осигурање“, Националној служби за запошљавање, филијала Пожаревац, Центру за социјални рад Пожаревац, Центру за културу Костолац и другима.

Том приликом директорка школе уручила је похвалнице запосленима за постигнуте резултате на такмичењима ученика, али и ученицима који су учествовали на такмичењима и постигли запажене резултате. Похвалнице је добила и екипа у футсалу која је освојила 3. место на Светском првенству.

 Подељене су и захвалнице професорима и радницима школе поводом јубиларних година радног стажа.

Свечаности су присуствовали: Градоначелник Пожаревца Саша Павловић са сарадницима, председник ГО Костолац Серџо Крстановски са сарадницима, председница Скупштине ГО Костолац Милена Церовшек, представници школске управе, Цркве, директори компанија и привредних друштава, директори основних и средњих школа, директори установа, представници полиције, социјални партнери, ученици и професори.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!