Свечана академија посвећена најхуманијим ученицима Основне школе „Јован Цвијић“ у Костолцу

Основна школа „Јован Цвијић“ и „Психолошки центар“ под покровитељством Градске општине Костолца, по четврти пут су у историји ове школе организавали избор најхуманијих матураната, активност јединствену у Браничевском округу и шире.

Иницијативом Удружења ликовних уметника „Спектар“ из Костолца неговање хуманости младих Костолца обогаћено је и доделом повеље за најплеменитији подвиг године. У Позоришној сали Дома културе у Костолцу, дана 14. маја 2024. Године, у техничкој организацији Центра за културу „Костолац“ одржана је Свечана академија поводом избора најхуманијих ученика Основне школе „Јован Цвијић“ у Костолцу. Носиоци признања за највише људске вредности – човечност и племенитост у 2024. години су Илија Раденковић ( VIII/1 ) ) Лазар Стојановић ( VIII/ 2 ), Емилија Глишић( VIII/ 3 ), Милан Костић ( VIII / 4 ) и Алекса Ђорђевић (VIII/ 5 ) који су као такви препознати од стране својих вршњака из одељења. Освојеним титулама придружили су се плејади најхуманијих из претходне три генерације: Маји Лозанчић, Петру Стевановићу, Катарина Тасић, Марији Дражић и Вељку Павловићу из школске 2020/2021 године, као и Матеји Младеновићу, Луки Милошевићу, Јовани Славић, Милици Ристић, Јани Ковачевић и Стефану Радовановићу из школске 2021/2022.године , а такође и Теодори Јанковић, Ањи Златковић, Лени Марјановић, Магдалени Максимовић и Лазару Антићу из генерације 2022/2023.године. Према одлуци Комисије за избор „Нај-геста“ Катарина Петковић, ученица петог разреда постала је носилац титуле за најплеменити подвиг године.

Избором најхуманијих матураната руководила је Сузана Млакар, дефектолог школе, док су Свечану академију осмислиле и њеном реализоцојом руководиле професорке Магдалена Реџовић и Јелена Ђорђевић, уз помоћ професорки Соње Цолић и Милене Врачар, педагога Виолете Милошевић Прифти и других бројних наставника и сарадника школе.

На самој Свечаној академији коју су водиле ученице Миња Ђаловић и Ђурђа Радисављевић присутнима се најпре обратио протојереј Дејан Лазаров, старешина Цркве Светог Максима Исповедника у Костолцу који је истакао да је сваки човек створен по лику Божјем и да је према овоме, наша дужност да волимо своје ближње и да се не осврећемо на разлике које међу нама постоје по питању расе, вере, нације и језика. Од Бога смо назначени да волимо другог човека и природу која нас окружује, а неговањем врлине љубави остајемо у заједници са Богом и другим људима. Честитајући награђеним ученицима, отац Дејан је изразио радост због избора најхуманијих, као и наду да ће се ова иницијатива бити подстрек млађим ученицима за неговање добрих узајамних односа, што ће изнедирти генереације и генерације плементиних, на славу Богу, родитељима на радост, а читавом друштву на корист.

Честитајући најхуманијим ученицима, Сунчица Марковић, директорка Основне школе „Јован Цвијић“ истакла је да право задовољство видети младе који несебично помажу својим друговима не очекујући ништа заузврат. Прошла недеља обележена је у свим школама као недеља Сећања и заједништва , а Основна школа „Јован Цвијић“ баш овом манифестацијом већ више година истиче то заједништо, хуманост и солидарност.

Оливера Хајровић, председница „Психолошког центра“ пожелела је најхуманијим ученицима да им сви кораци у будућности буду сигурни, храбри, радосни и успешни и да за собом увек као и до сада остављају дубоке и непролазне трагове љубави и доброте.

У уметничком делу програма учествовали су Ђачки хор и Певачко друштво наставника школе, под диригентском палицом професорке Јелене Ђорђевић и уз музичку пратњу наставнице Емине Ћирковић и ученика Алексе Ђорђевића и Аљоше Марјановића. Стихове су казивали Дуња Јанковић, Марија Тасић и Вера Станић.

Након што су прочитане биографије и размишљања о хуманости овогодишњих најхуманијих матураната- Илије Раденковића, Лазара Стојановића, Емилије Глишић, Милана Костића и Алексе Ђорђевића и уручене им награде, у име награђених Говором захвалности обратила се Емилија Глишић. Уследило је представљање Катарине Петковић, носиоца титуле „Нај гест „ којој је Снежана Милошевић испред удружења ликовних стваралаца „Спектар“ уручила награду за најплеменитији подвиг године.

У завршници Свечане академије, Оливера Хајровић се захвалила Градској општини Костолац, покровитељу и свим донаторима пројекта „Избог најхуманијих матураната Основне школе Јован Цвијић „- Поликлиници Тектум, Фризерском салону „Љиља“ ,Радњи за грађевинско – занатске радове „Ракета“ „Пицерији „Галија“ , Радио „Стил“- у Костолац, као и Центру за културу „Костолац“, Удружењу ликовних стваралаца „Спектар „ Костолац, недељнику „Реч народа“ и Фото студију „Шустер“ Костолац за досадашњу помоћ пројектним активностима. Изразила је и посебну радост због учешћа Кола српских сестара у одржаној племенитој манифестацији.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!