„Госпојинско прело 2023“ оправдало сва очекивања

Дводневна манифестација „Госпојинско прело“ одржана је 27. и 28. августа 2023. године на Стадиону малих спортова у Кленовнику.

Првог дана 27. августа одржано је такмичење у кувању рибље чорбе, а за добро расположење побринуо се певач народне музике Раде Јоровић. Прва три места освојили су Костолчани. Најбољу рибљу чорбу по оцени стручног жирија скувао је Стевић Зденко. Друго место припало је Вујевић Милану, а на трећем се нашао  Гавриловић Јовица.

У понедељак, 28. августа Светом архијерејском Литургијом и резањем колача, свечано је обележена црквена слава у Кленовнику – Успење Пресвете Богородице.  

Свету Архијерејску Литургију служио је његово Преосвештенство Епископ Владика Браничевски Г. Игњатије, а поред велоког броја верника  присуствовали су и градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, као и председник МЗ Кленовник,  Небојша Мишић.

У вечерњим сатима одржан је концерт фолклора, а пре тога учесници су продефиловали улицама Kленовника. Поред домаћина Kултурно уметничког друштва „Kленовник“ представили су се и KУД „Костолац“ из Костолца, KУД „Миодраг Миљковић Мигда“ из Ћириковца, KУД „Др. Раша Лазаревић“ из Живице, KУД „Младост“ из Пољане, KУД „Александровац“ из Александровца и Градски ансамбл народних игара и песама „ГАНИП“ из Пожаревца. У програму је учествовао и хор Цркве Успења Пресвете Богородице.

На самом почетку присутне је поздравио Небојша Мишић, председник МЗ Кленовник.

„Госпојинско прело“ је пригодним речима свечано отворио председник  Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски истакавши да је манифестација из године у годину све квалитетнија и организованија и самим тим доприноси неговању народне традиције и очувању интегритета српског народа.

Поред бројних гостију и публике манифестацију је својим присуством подржао члан Већа Градске општине Костолац, Срђан Радовановић. 

Истог  дана у оквиру пратећег програма манифестације одржана је изложба радова домаће радиности као и изложба и такмичење у излагању старих традиционалних јела. Поред Удружења жена „Kленовник“ које је организовало изложбу, учествовао и велики број удружења из Браничевског, Подунавског и Моравичког округа.

Председница Удружења жена „Kленовник“ Биљана Илић је том приликом уручила свим удружењима захвалнице, а пехаре и дипломе најбољима. Свеукупни победник било је Удружење жена „Баре“ .

 Најукусније традиционално слано јело -„Актив жена Петријево“;

Најукусније традиционално слатко јело -Удружење жена „Тополовчанке“ из Тополовника;

Најлепша погача – Милица Радуловић из Чачка;

Најлепши етно штанд – Удружење жена „Чешљевобарке“ из Чешљеве баре;

Најукуснија штрудла Актив  жена „Сунцокрети“ из Брзохода ;

Најукуснија стара торта – Удружење жена „Прело“ из Лугавчине;

Најоригиналнија идеја – Удружење жена „ У срцу Стига“ из Мајиловца;

Најлепши ћилим – Удружење жена „Живичанке“ из Живице;

Најукуснија  традиционална слана пита – Удружење жена „Слатки осмех“ из Јагодине;

Најукуснија  традиционална слатка пита – Удружење жена „Свети Трифун“ из Сараораца;

Најлепши вез – Удружење жена „Сунцокрет“ из Батуше.

На крају манифестације приређен је спектакуларни ватромет, а потом је одигран  сплет народних кола.  

Организатори дванаесте по реду манифестације су Месна заједница Кленовник и Културно уметничко друштво „Кленовник“, а покровитељи  Град Пожаревац, Градска општина Костолац и Центар за културу „Костолац“.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!