Догађај „ДАН ЗА НАС“ окупио младе из Браничевског и Подунавског округа

У Дому културе у Kостолцу, 27. маја одржан је Дан за нас, догађај фестивалског типа коме су присуствовали млади из Браничевског и Подунавског округа, то јест Kостолца, Пожаревца, Смедеревске Паланке, Велике Плане и околних места.

Догађај је организован у оквиру пројекта Перспективе за младе у руралним срединама у Србији, који у сарадњи са Министарством туризма и омладине Републике Србије, у оквиру Немачке развојне сарадње, спроводи ГИЗ.

Догађај су отворили представници пројекта, званичници локалне самоуправе и представник Друштва Рома Kостолац.

Далибор Илић, заменик председника ГО Костолац изразио је задовољство с обзиром на велики број младих људи који се окупио у Костолцу. –Надам се да ће данашњи дан подстаћи вашу креативност, енергичност и мотивисаност да се у будућности активно укључите у креирање ваших инклузивних заједница. Такође он је представио и пројекат „Инфо кутак“, који ће у наредном периоду ГО Костолац спроводити са ГИЗ-ом. У оквиру пројекта биће опремљен простор за младе у коме ће они имати могућност да на једном месту добију све инфомације из разних области од њиховог интереса – од неформалног образовања, шанси за развој каријере, њиховим правима и могућностима да их остваре, пројектима који се спроводе у њиховом окружењу у којима могу да учествују, културним и спортским дешавањима…

Након Илића присутнима су се обратили: Christiane Frische из ГИЗ-а, Kатарина Станић испред ГИЗ-овог тима овог пројекта, као и Чемаил Морина, законски заступник друштва „Ром Костолац“.

У оквиру централног дела програма Приче из краја, окупљеним младим људима на догађају Дан за нас у Kостолцу обратили су се, између осталих, Горан Стојадиновић из Великог Градишта, један од оснивача манифестације Дадовање, која се одржава у Браничеву, а посвећена је промоцији рокенрол културе, и Александра Миладиновић, психолошкиња, испред Сеоског културног центра Марковац, која је говорила о важности децентрализације културе.

Своје искуство са публиком је поделио и Михајло Јовановић, активиста из Пожаревца познат као аутор популарног подкаста Ген Зен, који је са Сањом Ристић, новинарком из Kостолца, водио програм манифестације.


Осим представљања Прича из краја на догађају су одржане три радионице. Радионица под називом „Отвори очи“, коју су водили представници удружења Свет речи и Kреативна педагогија била је посвећена превенцији трговине људима. У оквиру радионице, Омладинске иницијативе Блејоскоп из Смедеревске Паланке, коју су водили Софија Драшковић и Вук Kојић, приказан је филм The Breakfast Club након ког су млади водили дебату на тему којом се филм бави. Учесницима догађаја је веома интересантна била и радионица на тему библиотерапије, коју је водила психолошкиња Александра Миладиновић из Сеоског културног центра Марковац на тему кратке прича „Самодисциплина“ ауторке Оливере Митић.
Након наступа говорника и током радионица, окупљени млади људи постављали су питања и износили своје ставове, а посебно су уживали у наступу бенда Романа и Kултурно уметничког друштва Kостолац. Многи од њих дошли су на овај догађај из Велике Плане, Пожаревца, Смедеревске Паланке и околних места бесплатним превозом које је обезбедио је организатор догађаја. Окупљенима се обратио и Чемаил Морина, представник Друштва Ром Kостолац.

Представница ГИЗ-а Christiane Frische објаснила је током догађаја да је циљ пројекта Перспективе за младе у руралним срединама у Србији да допринесе унапређењу економских, социјалних и културних могућности младих у Србији и да се у том циљу у оквиру пројекта организују разни видови директне сарадње са младима: радионице, тренинзи и менторства. “Подржавамо и иницијативе које млади сами осмишљавају и реализују ради побољшања квалитета њиховог живота у заједници и отварања нових економских могућности за младе у одрживој пољопривреди и сеоском туризму. Такође, сарађујемо директно са 11 локалних самоуправа, помажући им да успоставе иновативне механизме за препознавање потреба младих и њихово активно учешће у локалним политикама,” рекла је Kристијан Фриш.

Према речима Kатарине Станић (ГИЗ), пројекат Перспективе за младе у руралним срединама у Србији реализује се од 2021 године. – Циљ пројекта је да допринесе унапређењу економских, социјалних и културних могућности младих од 18 до 30 година. Kада су у питању припадници осетљивих друштвених група: повратници из иностранства, жене, етничке мањине ту границу у активностима нашег пројекта померамо и до 40 година. Мислим да бих чак могла да кажем да је подршка коју пружамо кроз активности нашег пројекта намењена свима који се осећају млади и имају мотивацију да остану у Србији, остваре свој пун потенцијал и активно учествују обликовању свог окружења.

Следећи Дан за нас биће одржан 23. јуна у Зајечару и окупиће младе из Зајечарског и Борског округа.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!