Основан Научни савет „Електропривреде Србије“

Новоосновани Научни савет „Електропривреде Србије“ почео је рад са циљем да се сарадњом академика, научника, челника техничких факултета и инжењера и стручњака из ЕПС-а унапреди пословање највеће српске енергетске компаније. 

Конститутивна седница одржана је на Грађевинском факултету у Београду, уз присуство стручњака и доктораната из ЕПС-а и представника факултета, техничких института и Српске академије наука и уметности. Истовремено је обновљен и проширен Стручни савет ЕПС-а, са идејом да ова два савета буду стална саветодавна тела.

– Указана ми је част што сам на челу компаније у тренутку када је најтеже. Хвала свима који виде позитиван тренд у нашем раду, али и онима који нас критикују из најбоље намере и сугеришу шта треба да коригујемо – рекао је Мирослав Томашевић, в. д. директора ЕПС. Он је нагласио значај интердисциплинарног приступа, јер су рударство, декарбонизација и обновљиви извори енергије неодвојиви у енергетској транзицији.

– Први пут оснивамо Научни савет ЕПС-а јер морамо више да сарађујемо са факултетима и научним институтима. ЕПС почива на инжењерима и без њих нема развоја нашег система – рекао је Томашевић.

Академик проф. др Слободан Вукосавић, председник Научног савета ЕПС-а и председник Одбора за енергетику САНУ, рекао је да треба прекинути са праксом да се наука и струка занемарују.

 – Крајње је време да се прекине са праксом да се о нама одлучује без нас. Оснивање Научног савета представља прави потез у право време, поклапа се са бољом ситуацијом у ЕПС-у – рекао је Вукосавић. – Србија има врсне енергетичаре и треба их само упослити.

О неопходности чвршће сарадње између струка говорио је проф. др Јован Деспотовић, председник Надзорног одбора ЕПС-а. Он је указао да ЕПС има велике обавезе, али то отвара и велике могућности.

Основне принципе рада Научног савета представио је др Владимир Шиљкут, саветник директора ЕПС-а за пословни систем и члан Стручног савета.

– Идеја је да Стручни савет прерасте у стално саветодавно тело, како би се пројекти успешно и на време привели крају. Зато ће бити формирани подсавети – пословни, за стратешки развој, техничко-технолошки, економско-финансијски и правни, уз експерте из редова запослених и екстерних стручњака – рекао је Шиљкут.Циљ формирања Научног савета је унапређење технолошког и информатичког развоја производних и других капацитета ЕПС, спровођење мера заштите животне средине, енергетске ефикасности и стварања неопходних услова за одржив и развој електроенергетског система и реализацију Стратегије развоја енергетике Србије

Извор: https://www.eps.rs/cir/vesti/Pages/40-22.aspx

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!