Још један успех ревитализоване ХЕ

Хидроелектрана „Зворник“ у 2021. години наставља да ниже рекорде. Апсолутни рекорд у годишњој производњи електричне енергије у 66 година дугој историји постигнут је јуче и у 2021. години произведено је 579,29 милиона киловат-сати. Према тренутним подацима, годишњи план производње у 2021. години биће премашен за око 62 одсто.

Ово је резултат рада потпуно ревитализованих агрегата на којима је током четворогодишње свеобухватне ревитализације комплетно замењена главна електро-машинска опрема електране. Уграђене су потпуно нове трубине, генератори, блок-трансформатори, разводна постројења 110 kV, систем управљања и заштита, као и остали помоћни системи. Агрегати су пуштани у рад сукцесивно у периоду од 2016. до 2020. године.

Снага ХЕ „Зворник“ ревитализацијом је повећана за додатних 30 мегавата и сада износи укупно 122,3 мегавата. Ревитализација је допринела и мањим трошковима одржавања, значајно је унапређен еколошки аспект уз додатно очување животне средине, а животни век ове хидроелектране продужен је за нових 40 година.

Извор: http://www.eps.rs/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!