Почела ремонтна сезона у термоелектранама: Kапитални захвати у „Kостолцу А“

На блоковима А1 и А2 биће капитални ремонти, док ће у „Kостолцу Б“ бити редовни ремонти. Сви послови прилагођени новонасталој ситуацији, а здравље радника на првом месту

Овогодишња ремонтна сезона на костолачким блоковима стартовала је у првој половини маја, када су започете активности у ТЕ „Kостолац А“ на системима који припадају блоковима А1 и А2.

Предуслов који омогућава да се ремонт реализује у складу са планом јесте детаљна припрема, која траје дуго и захтева велико ангажовање, због чега је старту ремонтне сезоне претходило склапање свих уговора са извођачима радова, који су специјализовани за овај сегмент енергетике − истакао је Ненад Марковић, директор за производњу енергије у костолачком огранку „Електропривреде Србије“.

Он је додао да је специфичност ситуације, у којој се одвијају ремонти, условљена чињеницом да се безбедност и здравље на раду морају подићи на виши ниво због вируса Цовид 19.

Сви радници који су ангажовани на ремонтима у костолачким термоелектранама, морају да се придржавају мера и препорука да би се предупредило ширење вируса. Прописане мере важе у свим огранцима ЕПС-а, тако да њих морају поштовати не само наши запослени, већ и сви извођачи радова на терену. Ванредно стање јесте званично укинуто, али се и даље води превентива као и раније, тако да је све прилагођено новонасталој ситуацији. Здравље радника мора бити на првом месту – наглашава Марковић.

Послови на блоку А1 су увелико у току, а ремонт термокапацитета отпочео је 10. маја. Ремонтне активности на блоку А1 трајаће 65 дана, пошто је реч о капиталном ремонту. Блок А2 креће са ремонтом 6. јуна, такође је капитални и трајаће 70 дана:

Овогодишњи акценат на ремонтном одржавању термоелектрана у Kостолцу, стављен је на ТЕ „Kостолац А“ где ће капитални ремонти бити урађени на оба блока. Раде се капитални ремонти турбогенератора, који ће омогућити да се производња електричне енергије у наредном периоду одвија са високим степеном поузданости и минимализованим бројем непланираних застоја – каже Марковић.

Kада се ради о ТЕ „Kостолац Б“, први блок који је ушао у ремонт је Б1, почев од 16. маја и трајаће месец дана, имајући у виду да је реч о редовном ремонту. Ремонт блока Б2 почиње 30. маја, трајаће 26 дана и такође је редовног карактера. Реч је о мало скраћеном стандардном ремонту након великог капиталног ремонта који је урађен на овом термокапацитету прошле године.

Наше примарно очекивање је да по окончању ремонтне сезоне све блокове успешно вратимо на електроенергетску мрежу Србије и наставимо са стабилном производњом електричне енергије − рекао је Марковић.

Kрај грејне сезоне

Грејна сезона је завршена, уз напомену да је ове године трајала мало дуже због околности које су настале услед пандемије. Метеоролошки услови су били неповољнији, а људи су пуно времена проводили код куће због пандемије и ванредног стања. Сама грејна сезона се може окарактерисати позитивно, превасходно због чињенице да је било мање кварова него претходних година. Урадићемо и ремонт овог нашег сегмента и потрудити да унапредимо његово функционисање у наредној грејној сезони.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!