Обезбеђена стабилна производња

Поштовањем бројних прописаних мера у огранку „ТЕ-KО Kостолац“ са циљем појачаног одржавања хигијене, створени су услови за непрекидан рад огранка

Огранак „Kостолац“ у ванредном стању

Проглашењем ванредног стања и појавом епидемије Цовид 19, у костолачком огранку ЕПС-а одмах су предузете мере које се тичу појачане хигијене и дезинфекције радних простора. Уследила је и измена организације рада, чиме је смањен број радника на послу. Све предузете мере за заштиту запослених од ширења коронавируса су биле у складу са достављеним обавештењима и инструкцијама од кризног штаба ЈП „Електропривреда Србије“, као и на основу препорука из Владе Србије.

Бројне мере у огранку „ТЕ-KО Kостолац“ примењене су са циљем појачаног одржавања хигијене, а на првом месту је била дезинфекција руку – каже Тијана Перић, руководилац Сектора за ИМС на почетку разговора. – Осим прања руку водом и сапуном, запосленима је омогућена и дезинфекција руку алкохолом 70 одсто, на радним местима када им није била доступна текућа вода и сапун. Дезинфекцију возила – камиона за масовни превоз радника, вршили су возачи и то после сваког обављеног превоза – наводи Перић.

Они су дезинфекцију обављали прскалицама запремине 10 литара са средством за дезинфекцију раствор 0,5 одсто „Пиностерила 200“ или раствором дезинфекционог средства на бази хлора – таблета растворена у 10 литара воде. У осталим возилима, путничким или теренским, дезинфекцију кабине вршили су возачи литарском прскалицом пре почетка смене, али и у току смене по потреби, после превоза путника или робе и других предмета. Дезинфекцију кабина машина помоћне механизације, пре и у току смене, вршили су руковаоци, док су на радним местима на машинама основне рударске механизације – багерима, одлагачима, транспортерима са траком за дезинфекцију били задужени сви радници за своја радна места.

Дезинфекцију канцеларијских простора и других радних места, као што су просторије са командним пултовима, радионице, магацини, затим ходници, пролази, тоалети и улази, вршило је особље за одржавање хигијене, брисањем или прскањем ручним прскалицама -каже Перић.

Сви запослени у огранку „ТЕ-KО Kостолац“ у време спровођења мера за заштиту од ширења коронавируса били су обавезни да носе заштитне маске на лицу у затвореном простору и отвореном радном простору, док су се медицинске рукавице користиле на пословима, радњама и радним задацима где се у току радног времена запослени креће кроз више објеката, просторија или је у контакту са различитим предметима ван свог радног простора за чију дезинфекцију није одговоран и где није могуће да опере или дезинфикује руке. Важно је да је било довољно заштитне опреме, а константно је стизала и помоћ из Управе ЕПС-а.

Током рада и кретања у радном простору огранка „ТЕ-KО Kостолац“ сви запослени, као и запослени код других послодаваца, били су обавезни да се старају о примени одлуке Владе Србије о социјалном дистанцирању до два метра, осим у случајевима када због природе посла то није било могуће. Kомуникација је, кад год је било могуће, обављана телефоном, радио станицом или електронском поштом, део запослених је у ситуацијама где је то било могуће упућен на рад од куће, а део је користио и старе годишње одморе, чиме је смањен број присутнх људи – рекла нам је Тијана Перић и додала да је са применом свих мера, осим са радом од куће, настављено и по укидању ванредног стања и примењиваће се док епидемија траје.

Применом свих мера заштите огранак „ТЕ-KО Kостолац“ успео је да обезбеди рад без застоја и стабилно је у кризној ситуацији, коју је пандемија изазвала на целој планети, испоручивао електричну енергију.

Просторије за изолацију

На свим локацијама у костолачком огранку ЕПС-а уређене су просторије за изолацију. Ове просторије су биле предвиђене за евентуално привремено смештање радника у случају да им се појаве симптоми коронавируса у току радног времена. Процедуре о поступању биле јасно су дефинисане.


Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!