Рекултивација деградираног земљишта на ПK „Дрмно”: Уређење нових 48 хектара

Посебан акценат стављен на чување шумске газдинске јединице Површинских копова „Kостолац” и одржавање шумских путева у дужини од 20 километара

На унутрашњем одлагалишту Површинског копа „Дрмно” почињу радови на уређењу деградираних површина. На косинама треће јаловинске етаже садиће се багрем на припремљеној површини од 20 хектара. Биолошком рекултивацијом радних делова одлагалишта биће третирана површина од 28 хектара. Радови су поверени запосленима привредног друштва „РИО” из Kостолца.

На равним површинама унутрашњег одлагалишта прво ће се радити предсетвена припрема земљишта, а оптимални рок за садњу луцерке је август − рекао је Велимир Дамњановић, самостални инжењер за биолошку рекултивацију. Он је додао да, поред уређења тих површина, следи и одржавање засада газдинске јединице Површинских копова „Kостолац”.

 

 

Према његовим речима, планирано је да се пошуми површина од осам хектара газдинске јединице која је огољена, а у плану је и проредна сеча стабала у оквиру десетог кварта на површини од 1,1 хектара.

Kомплетна сеча стабала биће урађена на простору од 37 ари који је био захваћен пожаром. На овом месту биће засађене нове саднице црног бора, а на местима где се ради проредна сеча планирана је садња еко-топола, које не изазивају поленске алергије јер не цветају. У оквиру одржавања постојећих засада, у овом пролећном делу године наставиће се са негом старих засада, пре свега пауловније на спољном одлагалишту и воћњака у смислу фрезирања земљишта, чишћење од корова, као и пролећно прскање воћњака. Досадашња искуства показују да је земљиште на огледном засаду пауловније веома погодно за садњу те врсте дрвета јер је базно − рекао је Дамњановић.

И ове године, како нам је речено, акценат ће бити стављен на чување шумске газдинске јединице Површинских копова „Kостолац” и одржавање шумских путева у дужини од 20 километара.

Засађена пауловнија је достигла висину од пет метара. Огледни засад пауловније на површини од 3,5 хектара, који је формиран на спољном одлагалишту Површинског копа „Дрмно”, успешно се развија. За три године дрвеће је достигло висину између 4,5 и пет метара. Овај резултат постигнут је без система за наводњавање и неког већег одржавања. У повољнијим условима, уз систем за наводњавање, процене су да би засади пауловније достигли просечну висину од око седам метара − рекао је Дамњановић.

Извор: „Енергија Kостолац”

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!