Добри производни резултати на копу „Дрмно“

Тимски рад људи и машина

Добра погонска спремност основне рударске механизације најважнија за остваривање добрих производних резултата, јер на систему раде искусни рудари, који су професионалци у свом послу

 

 

У прошлој години на Површинском копу „Дрмно“ укупно је ископано 8.471.919 тона угља и 31.635.615 кубних метара јаловине. Најбоље временско искоришћење током прошле године остварили су први и четврти јаловински систем. Први систем, који је радио са више багера, остварио је временско искоришћење од 5.477 сати, а четврти 4.559 сати рада са багером „СРс 1300“. Према речима Машана Трифуновића, директора Дирекције за производњу угља, трећи јаловински систем је и поред тешкоћа забележио највећу производњу од 9.786.313 кубика чврсте масе, уз просечан капацитет од 2.597 кубика јаловине на час.

 

 

Трифуновић каже да је 2019. највише угља произведено с роторним багером „СцхРс 800“ – укупно 4.537.129 тона угља, а роторним багером „СРс 400“ остварена је производња од 3.570.826 тона. Рецепт за успех потражили смо од организатора рада на поменутим системима.

 

 

Људи, тимски рад и добра погонска спремност рударске механизације основни су фактори који утичу на остварење добрих производних резултата − сматра Горан Симић, шеф трећег БТО система.

 

 

Добра је комуникација и сарадња са осталим службама да бисмо кварове отклонили за најкраће време и на тај начин смањили застоје у раду система. Трудимо се да копамо максималним капацитетом и поред тврде етаже. Захваљујући искуству људи који познају систем и његову проблематику успели смо да уз максималне напоре остваримо што бољи производни резултат. Заједно са колегама са трећег БТО система Ненадом Новаковићем, првим пословођом, Велимиром Спасићем, шефом машинске службе, и Вишеславом Савићем, шефом електрослужбе, трудимо се да на систему владају добри међуљудски односи, као и са колегама из осталих служби који нам пружају логистичку подршку.

 

 

Славко Вучинић, шеф четвртог јаловинског система, каже да је добра погонска спремност основне рударске механизације најважнија за остваривање добрих производних резултата, јер на систему раде искусни рудари, који су професионалци у свом послу.

Kада имате исправну механизацију, није проблем да се остваре планирани циљеви. Систем је веома стар, а већ неколико година није имао прави ремонт. Његову техничку исправност решавамо сервисним и превентивним одржавањем и у томе за сада успевамо и испуњавамо производне обавезе. За рад система веома је важна логистичка подршка осталих служби како бисмо проблеме ефикасније решавали. Недостатак одређеног броја радника на систему решавамо прерасподелом запослених, али то је напорно за људе. Зато треба да се настави с пријемом младих кадрова, јер је потребно време да се формира радник на кога се можете ослонити − закључује Вучинић.

Посвећеност

Томислав Несторовић, шеф угљеног система, истиче да је пуна посвећеност послу основни предуслов за остваривање добрих производних резултата у експлоатацији угља.

 

 

Сви ми који радимо на копу „Дрмно“ знамо да живимо од њега и остварених производних резултата. Због потреба производње, прошлогодишњи ремонт је био скраћен. Уз велико ангажовање и пожртвовање трудили смо се да урадимо што више посла како би машине биле спремне за производњу и у томе смо успели. Пријемом нових радника олакшан је рад на угљеном систему и с том праксом треба наставити како би коп „Дрмно“ у будућности имао квалитетан производни кадар – рекао је Несторовић.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!