Служба хемијске припреме воде у ТЕ „Kостолац Б“: Алхемичари у термоенергетици

Рационализација потрошње и деминерализоване и пијаће воде је стални циљ

У зимском периоду костолачки термосектор обезбеђује топлотну енергију која се користи за даљински систем грејања Пожаревца, Kостолца и припадајућих насеља. То захтева довољну производњу деминерализоване воде, која се користи и за рад термокапацитета и редовну производњу електричне енергије. Овај процес се реализује у Служби хемијске припреме воде, која функционише непрестано у три смене.
У току једне календарске године, ова служба обави неколико хиљада анализа у систему вода–пара, раде се и свакодневне анализе калоричне вредности угља, које су неопходне да би се пратио процес сагоревања на блоковима.

 

 

За потребе снабдевања деминарилизованом водом блокова Б1 и Б2, као и за потребу снабдевања пијаћом водом за термоелектрану, Служба хемије допрема воду са бунара који се налазе поред реке Млаве. У току прошле године ископана су два нова бунара, али је дошло до компликација с једним, што утиче на отежано снабдевање сировом водом – каже Пепо Ступар, шеф Службе хемијске припреме воде у ТЕ „Kостолац Б“.
Према Ступаревим речима, рационализација потрошње и деминерализоване и пијаће воде је стални циљ који Служба хемијске припреме воде има пред собом.

Рационализација, као предуслов за достизање адекватне енергетске ефикасности, захтева да стално тежимо ка смањењу потрошње, тако да је и даље потребно остварити смањење утрошка деминерализоване воде и пијаће воде. Уочавамо проблеме који настају у раду и трудимо се да их отклонимо.
Дејан Милошевић, водећи инжењер хемије у овој служби, истиче да је посао захтеван и одговоран.

 

 

Анализе и праћење стања производње су наша свакодневица. Пратимо значајне параметре у систему вода–пара и омогућавамо да се производња електричне енергије одвија у складу са пројектованим вредностима. Наша служба није само пратећа у термоелектрани већ треба рећи да без наше деминерализоване воде, која омогућава рад блокова, нема производње електричне енергије – објаснио је Милошевић.

Служба хемије је у току претходне године учествовала и у неколико значајних пројеката као што су постројење за прераду отпадних вода, изградња постројења за хемијску припрему воде новог блока Б3 и других.

Kоличине

У току прошле године произведено је око 400.000 кубних метара деминерализоване воде за потребе рада блокова у ТЕ „Kостолац Б“, 189.900 кубних метара пијаће воде, а за потребе грејања ТЕ „Kостолац А“ испоручено је 43.600 кубних метара деминерализоване воде.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!