Обележена школска слава у ОШ „Јован Цвијић”

Школска слава Свети Сава у Основној школи „Јован Цвијић”обележена је достојанствено, уз пригодан програм који су с великом љубављу припремили наставници и ученици ове школе.

 

 

Ломљење славског колача и освештање славског жита обавио је старешина Цркве Светог Максима Исповедника свештеник, Дејан Лазаров. Овогодишњи колачар био је професор информатике Саша Цветковић, док је улогу колачара за наредну годину преузела учитељица Снежана Станисављевић.

 

Честитајући славу директорка школе Марина Митровић је нагласила да се прославом празника посвећеном првом српском просветитељу његова мисија ширења знања преноси будућим генерацијама.

Наша школа и више од једног дана посвећује највећем српском просветитељу, несебичним залагањем наставника, ученика и осталих радника школе. Претходне две недеље обележило је низ активности организованих у част Светог Саве. 

Данашња свечана академија, као и цео овај дан треба да нас подсети на важност и улогу учења, како преношења знања ученицима, тако и на наш лични интелектуални раст и напредак”, рекла је Митровић.

Свечану академију Светосавском беседом отворио  је вероучитељ Стефан Пејаковић.

Свечаности су поред ученика, родитеља, наставника и осталих радника школе, присуствовали челници Градске општине Костолац, представници цркве и Школског одбора.

 

 

Свечана академија организована је у фискултурној сали, а по први пут била је постављена и бина. На приредби су учествовали ученици од 1. до 8. разреда, смењивањем рецитала, хорских нумера и драмских приказа посвећених Светом Сави, а ове године са посебним акцентом на љубав, слогу, поштовање и разумевање. Приређен је богат једночасовни културно-уметнички програм прилагођен обележавању овог празника.

 

 

Након одржане Светосавске академије директорка школе Марина Митровић уручила је захвалнице запосленима поводом јубилеја њиховог рада и то:

  • Мирјани Јовановић за 35 година посвећених у образовању деце,
  • Љиљани Стојиљковић за 30 година посвећених у образовању деце
  • Биљани Величковић за 20 година посвећених у образовању деце
  • Магдалени Реџовић 20 година посвећених у образовању деце
  • Јелени Јаковљев 20 година посвећених у образовању деце
  • Тањи Раденковић 20 година посвећених у образовању деце
  • Маринели Стевић 20 година посвећених у образовању деце
  • Катарини Краљик Савић 10 година година рада посвећених у образовању деце
  • Марији Грујић 10 година посвећених у образовању деце
  • и куварици Јелени Благојевић 20 година рада.

 

Иако је живео крајем 12. и у првој половини 13. века, његове мудре мисли су актуелне и данас и свевременог су карактера. Из тог разлога на свечаности поводом школске славе највише се говорило о Савиним просветитељским делима, његовој тежњи према добру, отворености према другим народима и верама, поштовању угледа сопствене државе, али и других које је посећивао и високој моралној вредности његових савета.

Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за „патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља“.
Савиндан се у школама славио све до 1945. године, када је укинут, одлуком тадашњих власти. После полувековне забране од комунистичког режима, од деведесетих година прошлог века поново се празнује у образовно-васпитним установама.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!