НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ГРО СНС ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ РАДА ЈП „ЉУБИЧЕВО“

На конференцији за новинаре у Градском одбору Српске напредне странке у Пожаревцу, одржаној у петак, 22. новембра Мирко Стојановић, директор ЈП „Љубичево”, представио је резултате рада овог предузећа.

Он је у свом обраћању истакао да је не тако давно ЈП „Љубичево“ било у озбиљним проблемима и било је питање опстанка наше најстарије ергеле.

 

 

„Рачун ЈП “Љубичево“ је био у блокади, пописане су и продате ствари ЈП „Љубичево“ на лицитацији, врло вредне уметничке слике, стари намештај из трофејне сале, компјутери, штампачи, копир апарати, телефони, све што је могло да се прода у бесцење продато је. Трофејна сала, понос Љубичева била је тотално руинирана, трофеји расути по поду, као да је нека стихија протутњала трофејном салом”, истиче Стојановић.

„План јавних набавки за 2015. годину није био урађен, нити је урађено 110 хектара зимског орања за пролећну сетву. Семенски материјал, хемија и остали препарати нису набављени, тако да се касни са сетвом и 2015. године и прети да и те године Љубичево остане без хране. Животиње у шталама у изузетно лошем стању, без хране и простирке, са неадекватном негом, болесне и изнемогле од дуготрајно лоших услова којима су биле изложене”, додао је директор ЈП „Љубичево“ .

Стојановић наглашава да су данас, 2019. године сви дугови су враћени нема више блокаде рачуне, нема више пописа имовине и коња, као и принудних извршења.

„Руководство Града Пожаревца на челу са градоначелником Банетом Спасовићем је препознало значај Љубичева и издигло га из пепела. Град Пожаревац је 2015 – 2019. године вратио сва заостала потраживања ЈП „Љубичево“, дао субвенције које су рационално и домаћински искоришћене. Обновљена је пољопривредна механизација, тако да сада немамо недостатак хране за коње и остварујемо значајна финансијска средства од пољопривредне производње.”

 

 

Он је рекао да се први већи посао у ревитализацији ЈП “Љубичево“ десио са њеним затвореним мањежом, који није био у функцији 25 година.

„Као један од врло ретких објеката такве намене у Србији било је штета гледати како стоји неискоришћен и полако га узима зуб времена. Сада је мањеж враћен у употребу за сврху којој је намењен, комплетан зимски тренинг коња се одвија у њему. Поред мањежа обновљена је и трофејна сала, приплодна штала која је потпуно сређена. Изграђен је авантура парк и трим стаза са теретаном на отвореном. Почела је обнова механизације у ЈП “Љубичево“. План је да за неколико година обновимо целокупну механизацију стару 35 – 40 година. Модернизацијом предузећа хоћемо да га оспособимо за самостални рад без субвенције Града Пожаревца, или пак да субвенције смањимо на минимум”, рекао је Мирко Стојановић, директор ЈП „Љубичево”.

2018. године Влада Републике Србије и Град Пожаревац су издвојили 70.000.000,00 динара на реконструкцију и обнову објеката у Љубичеву. Потпуно су реконструисане и обновљене две штале за смештај коња тако да су капацитети повећани за нових четрдесет коња. Мањеж је потпуно реконструисан, обзиром да је кров мањежа био у лошем стању. Изграђен је лавиринт за децу одмах до авантура парка. Поплочане су шетачке стазе и урађена нова расвета око њих. Имамо у плану изградњу још неколико падока за коње, као и шеталице за коње.

„Имајући у виду шта се све урадило уз помоћ Републике Србије и Града Пожаревца имам пуно право да верујем, да ће Љубичево бити једна права оаза мира, место за одмор и рекреацију за све посетиоце и понос Града Пожаревца. Љубичево је постало туристичка атракција тако да је забележена посета од преко 5000 туриста за првих 10 месеци ове године. То су посете које су забележене само од посета преко туристичких агенција.”

Стојановић је рекао да дневно зна да буде и преко 100 аутомобила који посете Љубичево и да су то гости из читаве Србије али и иностранства. Приходи Љубичева су се повећали неколико пута од продаје сувенира и кафића.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!