Удружење Градске општинске организације инвалида рада Костолац прославило славу

Уз молитву, освећење жита и ломљење благословеног славског колача, Удружење Градске општинске организације инвалида рада Kостолац у присуству својих чланова и бројних гостију у четвртак, 14. новембра прославило је, своју крсну славу  Свети Kозма и Дамјан – Врачи.

 

 

Славски колач је пресекао свештеник Дејан Лазаров, старешина Цркве Светог Максима Исповедника, који је присутнима одржао и пригодну беседу. Том приликом организован је свечани ручак у ресторану „Ловац” у Костолцу, а затим је славље настављено у добром расположењу уз незаобилазну музику, песму и игру.

Овогодишњи колачар, Светлана Ристић, заменица председнице Удружења, поздравила је све госте и пожелела члановима да славе још много година у здрављу и весељу. Она је кумство предала Миодрагу Николићу.

 

Према предању, светитељи Kозма и Дамјан су помагали и лечили људе, не тражећи заузврат ништа „ради добитка и богаћења, већ Бога ради“, па су у народу познати и као свети бесребреници.

Васпитани су у хришћанском духу и у младости су изучили лекарске вештине. Били опрезни у бесплатном лечењу да се једном приликом Kозма наљутио на Дамјана што је од једне болеснице узео три јајета, а он је то урадио јер га је она претходно заклела Светом Тројицом.

После смрти светитеља, сахрањени су заједно у месту Фереману сходно откровењу Божјем, те остадоше чудотворци како за живота, тако и после смрти. Народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас.

Светитељи Kозма и Дамјан представљени су на иконама и фрескама у средњовјековној одежди, са ковчежићима у којима су носили лекове, а једна од најпознатијих фресака са ликовима светих Kозме и Дамјана налази се у Пећкој Патријаршији. Иначе, Свети Врачи се обележавају увек 14. новембра, а у црквеном календару празник није уписан црвеним словом и није обавезан пост.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!