Обележен Светски дан борбе против дијабетеса

У Костолцу је испред спортске хале, у оквиру обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, у четвртак 14. новембра, одржана трка солидарности, под слоганом „Да свет поплави и сви будемо здрави“.

Према речима директора Центра за културу Костолац Драгана Николића, манифестација је покренута на иницијативу родитеља деце оболеле од дијабетеса, и већ трећу годину за редом одржава се у Костолцу.

Центар за културу „Костолац” овом спортском манифестацијом жели да пружи подршку особама које болују од дијабетеса и да покаже јавности како особе оболеле од шећерне болести желе да живе здраво и активно, у намери да победе ограничења која им намеће болест”- наглашава Николић.

 

 

Још један вид подршке особама оболелим од дијабетеса на платоу испред спортске хале, била је и акција бесплатног мерења шећера у крви.

Трку солидарности су својим присуством подржали чланови Већа Градске општине Kостолац Маријана Божић и Милан Ђаловић и помоћница председника Градске општине Костолац Катарина Сарафиновић.

 

 

Већ 12 година Светски дан борбе против дијабетеса обележава се 14. новембра, на дан када је рођен Фредерик Бантинг, научник и лекар који је помогао открићу инсулина и због тога добио Нобелову награду. Свака 11. одрасла особа у свету болује од дијабетеса, док у Србији око 12 % становиштва има дијебетес. Откривање болести у раној фази и лечење, саветују лекари, кључни су за спречавање компликација, а пацијантима је неопходна свакодневна терапија, редовно праћење болести и здрав начин живота.

Трку солидарности организовали су Центар за културу Костолац и Маратон тим Пожаревац, а покровитељ манифестације је Градске општине Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!