Производња и планови инфраструктурних радова на копу „Дрмно“: Повећање откривке је приоритет

Производња угља је у протеклих осам месеци стабилна и на нивоу биланса, али заостаје производња откривке. Изградња предвиђених инфраструктурних објеката приводи се крају

 

 

У рударском сектору огранка „ТЕ-KО Kостолац“ од почетка године интензивно се ради на реализацији овогодишњих производних планова и изградњи планираних инфраструктурних објеката. Веселин Булатовић, директор за производњу угља у „ТЕ-KО Kостолац“, досадашње резултате у производњи оценио је као стабилне и на нивоу биланса.
На депонијама имамо више од билансираних потреба угља, али морамо повећати експлоатационе резерве откривеног угља на копу. Производњу откривке морамо да повећамо. Трудимо се да велика оправка багер два „СРс 2000“, који ради у оквиру петог БТО система, буде што пре завршена и да се у септембру багер укључи у производни процес. И поред свих контрола, квалитет резервних делова је проблематичан. Предузимају се кораци у складу са законом да се од директних произвођача опреме набављају витални оригинални делови. То ће се одразити на већу поузданост и погонску спремност машина у експлоатацији – истиче Булатовић.

 

 

Он напомиње да је пооштрен начин пријема добара и објашњава да се пријем робе ради у фабрици у којој огранак „ТЕ-KО Kостолац“ као наручилац задржава право да ангажује овлашћену установу да уради додатну контролу, према важећем уговору.
Очекујем да ће ова мера дати резултате и да ће од наредне ремонтне сезоне погонска спремност машина и опреме бити много већа и поузданија. Kада је реч о поузданости рада машина, багер „ведричар 710“, којим се открива угаљ, у производњи је од 1984. године. На овом багеру морамо урадити комплетну реконструкцију. Ове године јавна набавка није прошла. Биће обновљена и наредне године, а овај посао биће урађен. Багер ради на принципу вуче и клизања радних елемената. Њихово хабање је велико и морамо да имамо адекватну количину квалитетних делова за замену – каже Булатовић.

На питање како напредују радови у зони Храстоваче, он објашњава да се испред фронта рударских радова одвијају бројне активности које су у функцији стварања услова за несметано напредовање копа.

 

 

Измештамо објекте у зони Храстоваче који су мелиорационог типа, што ће трајати најмање две године. Међутим, део посла мора бити завршен до краја ове године, јер по динамици рударских радова пети и шести систем улазе у део ове зоне где морају да имају обезбеђене адекватне услове за рад. Очекујем да ће у септембру бити пуштена у рад нова, 16. линија за дубинско одводњавање, а одмах потом мора да се крене са изградњом 17. бараже бунара – најављује Булатовић.
Он објашњава да недостатак радника утиче на организацију посла.
Саградићемо објекте, поправићемо машине, али резултата и производње нема без људи. Kопу „Дрмно“ недостаје више стотина производних радника. Због мањка радника имамо дуже застоје, непланска стајања система. Једноставно, немамо људе који би у потпуности опслужили производни процес. И ове године, по сили закона, један број радника отићи ће у пензију, што ће смањити број запослених у производњи. Почели смо са процедуром пријема, али не и сам пријем. Очекујем да ће се наредне године ово питање брже решавати. Да би млади радник постао добар мајстор електричар, дизаличар, багериста, треба најмање три до пет година и зато је важно да се питање запошљавања што пре реши − рекао је Булатовић.

Очекивања од новог, шестог система

Завршени су радови на монтажи новог, шестог рударског система за откривање угља. Машине су на радним позицијама, где се раде функционалне пробе. Много ће значити да од јесени крену са производњом откривке пети и шести систем, што ће знатно допринети повећању откривке. Приводи се крају и изградња ТС „Рудник 5“ – истиче Булатовић.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!