Из „ТЕ-KО Kостолац”: Одговорно понашање уклања ризик од пожара на отвореном

 

Због опасности од пожара молимо да грађани и пољопривредници не пале растиње поред пута и остатке усева на њивама. Претходних недеља на подручју Kостолца повећан је број пожара на отвореном простору због чега апелујемо на грађане да одговорним поступањем спрече избијање пожара и допринесу очувању природе и имовине.

У периоду припреме земљишта, пољопривредници често спаљују коров и остатке усева, па постоји опасност да се ватра пренесе на суседне парцеле, шуме и воћњаке, као и на објекте од државног значаја, што може проузроковати велику материјалну штету грађанима и ЕПС-овом огранку „ТЕ-KО Kостолац”. Чести су и случајеви неконтролисаног спаљивања суве траве и ниског растиња поред путева, у близини шума и викенд насеља.

Ризик од пожара представља и спаљивање смећа или биљних остатака на отвореном простору приликом уређивање економских дворишта.

Закон о заштити од пожара забрањује спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа на отвореном простору. Забрањено је и ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним, видно обележеним местима.

За непоштовање законских мера заштите од пожара предвиђене су прекршајне казне у износу од 300.000 до 1.000.000 динара за фирме, за одговорну особу у фирми од 10.000 до 50.000 динара, за предузетника од 150.000 до 500.000 динара и за грађане у износу од 10.000 динара. Уколико пожар проузрокује штетне последице поживот или имовину већих размера, виновници подлежу и кривичној одговорности.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!