Острово село које чува дух Баната

У селу Острову и ове године, одржана је традиционална туристичка манифестација „Островаћки бећарац” која негује дух и традицију Баната. Разлог због којег се манифестација одржава баш у овом селу лежи у чињеници да је Острово некада било ада, тачније све до 1941. године, када су немачки окупатори током другог Светског рата користећи костолачке руднике, од јаловине преградили дотадашњи Дунав. Немци су 43. године повезали село са Kостолцем и од Острова направили полуострово. Тако да је Острово једино село које је остало са ове стране Дунава и зато се данас одржава и негује манифестација која је типична за банатско подручје.

На самом почетку присутне је поздравио Ђура Радић, председник МЗ Острово.

„Островаћки бећарац” свечано је отворио градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић, истакавши да ће град Пожаревац и Градска општина Костолац наставити да подржавају манифестацију која из године у годину постаје све посећенија, а самим тим и доприноси туристичкој промоцији нашег краја.

Бећарило се четири дана, програм је био разноврстан и за све генерације: вече поезије, смотра фолклора, концерт Снежане Бабић- Снеки, фијакеријада, такмичење у кувању рибље чорбе,  спортско такмичење, продајна изложба колача, такмичење у кошарању, такмичење у певању бећарца као и избор за Мис бећарца.

На такмичењу у „Kошарању”– хватању рибе плетеним корпама, победу је однео Перица Вренгић, док је друго место заузео Сава Ердељан.

Овогодишња Мис бећарца била је Нина Веселинов, прва пратиља је била Милица Живковић, а друга Јана Јосимов. На такмичењу у певању бећарца прво место освојио је Милош Николић, друго место припало је Зорану Николићу, док је треће место припало Љубиши Лелевцу.

Одличним наступом тамбураши из Ковина одушевили су све присутне и направили одличну атмосферу.

Поштоваоцима бећараца и бројним посетиоцима, сем провода, Островљани су нудили ђаконије банатске кухиње и чувене крофне. По свему судећи 12. по реду „Островаћки бећарац”, оправдао је сва очекивања, и сасвим је сигурно да ће следеће године наставити са промовисањем свега што потиче из банатских средина.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!