Библиотека у Костолцу: Предавање „Римски легионари у Виминацијуму“

Библиотека у Kостолцу, Одељење Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, организује предавање на тему „Римски легионари у Виминацијуму“.

Да ли сте се некад запитали из којих су све земаља долазили римски легионари који су некада били стационирани у Виминацијуму? Досадашњим истраживањима некропола Виминацијума, која су започета у последњој четвртини XX века, истражено је више од 14.000 гробова, са преко 20.000 скелета и више од 40.000 предмета, који сведоче о значају и величини града, али и о свакодневном животу његових становника. Ово војно упориште првобитно је било насељавано војницима, а касније су стизали, по истеку службе и војни ветерани. Анализе остатака пронађених у Виминацију разјасниле су многе недоумице које су до сада мучиле археологе.

О римским легионарима у Виминацијуму говориће др Немања Мрђић, археолог и научни сарадник у Археолошком парку Виминацијум.

Предавање са одличном видео презентацијом, ће се одржати у среду, 15. маја 2019. година, у 19 часова у Библиотеци у Kостолцу.

 

 

О предавачу:
Др Немања Мрђић основне студије археологије завршио је 2004. године на Филозофском факултету Универзитета у Београду са дипломским радом „Снабдевање водом у антици на простору Горње Мезије и југоисточног дела Доње Паноније“. Магистрирао је 2009. године на теми „Топографија и урбанизација Виминацијума“. Докторирао је 2015. године са темом дисертације „Војна иконографија од ИИИ до В века на простору Илирика“.
Основно поље његовог истраживања представљају римска војска, војна опрема и оружје, фортификације и римски лимес, нумизматика, али и мултидисциплинарна истраживања која су обухватила даљинску детекцију, геофизику, антички урбанизам и погребне ритуале.
Аутор је тридесетак научних радова, коаутор десетак монографија и учесник бројних научних скупова и конгреса.
Живи у Београду.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!