Završeni izbori za savete nacionalnih manjina, rezultati najkasnije do 8. novembra

Pripadnici 22 nacionalne manjine u Srbiji birali su svoje predstavnike. Pravo glasa imalo je nešto više od pola miliona ljudi. Rok za utvrđivanje i objavljivanje izveštaja sa ukupnim rezultatima izbora je 96 časova od zatvaranja birališta, odnosno, 8. novembar u 20 časova.

 

 

Nakon što Republička izborna komisija objavi rezultate u Službenom glasniku, Saveti u roku od 20 dana moraju da se konstituišu i formiraju organe. Svaki savet ima predsednika, izvršni odbor i odbore za četiri ključne oblasti u kojima saveti i imaju nadležnosti – obrazovanje, kulturu, obaveštavanje i službenu upotrebu jezika i pisma. Broj članova Saveta – od 15 do 35, zavisi od brojnosti manjinske zajednice. Svoje predstavnike birali su Rusini, Albanci, Romi, Bošnjaci, Rumuni, Slovaci, Aškalije, Egipćani, Nemci, Česi, Bugari, Bunjevci, Vlasi, Mađari, Ukraijinci, Grci, Poljaci, Slovenci, Hrvati, Crnogorci, Makedonci i Rusi.

Broj članova Saveta – od 15 do 35, zavisi od brojnosti manjinske zajednice.

Manjine do 10.000 pripadnika birale su 15 članova Saveta, do 20.000 – 19, do 50.000 – 23, a one između 50 i 100.000 29 članova. Sve zajednice, poput Mađara, Bošnjaka, Roma koje imaju više od 100.000 pripadnika, birale su 35 predstavnika.

Četiri manjinske zajednice – hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska članove Saveta birale su na elektorskim skupštinama u Beogradu. Pripadnici ostalih 18 manjina činili su to neposrednim putem.

Na teritoriji Grada Požarevca glasalo se na dva biračka mesta. U Požarevcu su birači glasali u Mesnoj zajednici Radna mala, i to pripadnici devet nacionalnih manjina: aškalijska, bugarska, vlaška, grčka, egipatska, romska, rumunska, slovenačka i ukrajinska nacionalna manjina. Dok su u Kostolcu u prostorijama Gradske opštine Kostolac, glasači birali članove Nacionalnih saveta za romsku, vlašku, grčku, rumunsku, albansku, aškalijsku i slovenačku nacionalnu manjinu. Na biračkom mestu u Kostolcu nije bilo nikakvih nepravilnosti. Ukupan broj birača na teritoriji Gradske opštine Kostolac iznosi 1293.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!