Održan međunarodni sajam energetike „Snaga prirode”

Investicije EPS čuvaju srpsku energetiku

Grčić je naglasio da će EPS do 2025. uložiti u ekologiju 860 miliona evra, a svi projekti u povećanje i modernizaciju kapaciteta elektroenergetskog sistema rade se uz poštovanje najviših evropskih i svetskih ekoloških standarda. EPS uvek u prvi plan stavlјa kupca, a cilј je još bolјa i brža komunikacija sa kupcima i njihovo bolјe informisanje uvođenjem novih tehnologija

Veliki investicioni ciklus i projekti „Elektroprivrede Srbije” osiguraće da se očuva životna sredina i iz domaćih izvora proizvede dovolјno električne energije za celo srpsko tržište, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS na otvaranju 14. Međunarodnog sajma energetike i 15. sajma zaštite životne sredine Ekofer u Beogradu.

 

 

On je naglasio da će EPS do 2025. uložiti u ekologiju 860 miliona evra, a svi projekti u povećanje i modernizaciju kapaciteta elektroenergetskog sistema rade se uz poštovanje najviših evropskih i svetskih ekoloških standarda.

Osnovni zadatak EPS-a je da ostane nezavisan sistem i da svi naši korisnici, kojih ima 3,5 miliona u Srbiji i dalјe dobijaju električnu energiju koja je proizvedena u Srbiji. Time EPS doprinosi energetskoj bezbednosti i nezavisnosti Srbije. U obavezi smo i da nastavimo sa razvijanjem EPS-a, kojem je mesto u samom vrhu tehnoloških dostignuća i inovacija– rekao je Grčić.

On je istakao da će i treću godinu za redom EPS završiti sa profitom i da je na ovogodišnjoj listi na devetom mestu po uspešnosti poslovanja u jugoistočnoj Evropi.

Uskoro će zaživeti prvi EPS-ov vetropark u Kostolcu, pokrenut je projekat odsumporavanja u TENT A, a odmah će uslediti i u TENT B. Aktiviran je projekat gradnje novog bloka B3, snage 350 MW u TE „Kostolac B?”, za koji je dogovor postignut još 2008, a sada imamo gradilište. Do kraja godine ili početkom 2019. EPS će raspisati tender za investiciju kapitalnog remonta blokova A1 i A2 u TENT A, vrednu 200 miliona evra, koju će realizovati sopstvenim sredstvima iz ušteda. Nastavićemo izgradnju TE „Kolubara B” i to jednog bloka snage 350 MW. Nadamo se da će već naredne godine početi projekat gradnje Moravskih hidroelektrana – naglasio je Grčić.

 

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!