Elektrane u Kostolcu ispunile plan: Stabilna proizvodnja električne energije u „TE-KO Kostolac“

Ostvareni proizvodni zadaci i obezbeđeno sigurno snabdevanje toplotnom energijom Požarevca, Kostolca i okolnih naselja

Proizvodnja termoelektrana u Kostolcu u prva dva meseca ove godine u skladu je sa planom i sistemu EPS-a isporučeno je 1,15 milijardi kilovat-sati električne energije. Za potrebe grejanja tokom februara, toplifikacionom sistemu isporučeno je više od 66.840 MWht toplotne energije iz Termoelektrane „Kostolac A“. Plan ostvaren tokom zimskog perioda zahtevao je maksimalno angažovanje svih zaposlenih u sektorima proizvodnje i održavanja, posebno u periodima kada su vremenske prilike bile nepovoljne.

 

U Termoelektrani „Kostolac B“ tokom januara i februara zabeležena je proizvodnja električne energije od 797 miliona kWh, odnosno dva odsto iznad plana. Blok B1 je tokom prva dva meseca proizveo ukupno 384 miliona kWh, što predstavlja 96,6 odsto od plana. Blok B2 isporučio je elektroenergetskom sistemu gotovo 413 miliona kWh, što je 3,8 odsto više nego što je planirano.

Termoelektrana „Kostolac A“ u prva dva meseca 2018. proizvela je približno 350 miliona kWh, što je za 4,4 odsto iznad plana.

Snažniji blok u TE „Kostolac A“, čija snaga iznosi 210 MW, proizveo je tokom prva dva meseca više od 260 miliona kWh, čime je premašen dvomesečni plan proizvodnje električne energije za 8,4 odsto. Blok A1, koji se svrstava među najdugovečnije i najpouzdanije termokapacitete u EPS-u, proizveo je 89 miliona kWh električne energije tokom prva dva meseca 2018. godine.

TE „Kostolac A“ ispunila je i važan zadatak isporuke toplotne energije za grejanje u Požarevcu, Kostolcu i okolnim naseljima.

Rezultati proizvodnje električne energije i pokazuju da su tokom januara i februara blokovi u TE „Kostolac A“ radili u skladu sa planovima. Imajući u vidu da TE „Kostolac A“ obezbeđuje toplotnu energiju za grejanje okolnih naselja, posebna pažnja se posvećuje da proizvodnja bude kontinuirana i da zastoji, ako se dogode, traju najkraće moguće. Uspeli smo da obezbedimo i dovoljno toplotne energije za te potrebe – rekao je Vladimir Despotović, glavni inženjer proizvodnje TE „Kostolac A“.

 

Izvor: EPS Energija

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!