U crkvi Svetog Maksima Ispovednika održana večernja služba sa iznošenjem plaštanice

Pravoslavni vernici koji se pridržavaju julijanskog kalendara obeležili su Veliki petak, dan Hristovog stradanja. U crkvi Svetog Maksima Ispovednika večeras je služeno večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice, koja simbolizuje stradanje Isusa Hrista. Plaštanica je u prisustvu velikog broja vernika položena na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob, nakon čega su je oni celivali i provlačili se ispod nje.

 

 

Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica. 
Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu. Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje. Ovaj dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajnijih u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskresenja koje sve hrišćanske crkve ove godine obeležavaju u nedelju, 4. aprila. Prema predanju zapisanom u jevanđeljima, Isus Nazarećanin, car Judejski, umro je na krstu u „šesti čas dana“ i zavese jerusalimskog hrama precepile su se na pola, sunce se pomračilo i sva zvona su popucala. 
Zato u pravoslavnim hramovima na Veliki petak ne zvone zvona, već se bogosluženja najavljuju drvenim klepalima. 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!