Proizvodnja energije u „TE–KO Kostolac“: Za 5,1 odsto više od plana

 

Termoelektrane u ogranku „TE–KO Kostolac“ za deset meseci proizvele su 5,65 milijardi kilovat-sati, što je za 5,1 odsto više od plana. Proteklih godina blokovi kostolačke termoelektrane prošli su kroz sveobuhvatne remonte, koji su omogućili da se električna energija proizvodi u skladu sa predviđenom snagom.

 

Dva bloka u TE „Kostolac A“ proizvela su za 10 meseci 1,69 milijardi kilovat-sati električne energije i za jedan odsto premašili planiranu proizvodnju. Najpouzdaniji kapaciteti za proizvodnju električne energije u termosektoru EPS-a, blokovi A1 i A2, titulu opravdavaju podatkom bloka A2, koji je neprekidno na mreži proveo 3.107 časova. Zavidan rezultat ostvaren je od februara do maja ove godine.

 

 

TE „Kostolac B“, nakon ovogodišnjeg remonta na blokovima, proizvodi električnu energiju sa maksimalnom projektovanom snagom. Blokovi B1 i B2 proizveli su 3,96 milijardi kWh i za 6,9 odsto premašili planiranu proizvodnju. Kostolački blok B1 neprekidno je proveo na mreži 2.354 časa, što čini najduži period rada ovog termokapaciteta na mreži EPS-a.

 

Kostolačka termoelektrana ne prednjači samo u proizvodnji električne energije već i toplotne energije. Tokom jesenjeg i zimskog perioda termoelektrane u Kostolcu obezbeđuju toplotnu energiju za dalјinsko grejanje Kostolca, Požarevca i okoline. Na ovaj način veliki broj individualnih ložišta je zatvoren i unapređena je zaštita vazduha tokom zimskog perioda.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!