Profesor Zoran Živković u Biblioteci u Kostolcu

 

U Biblioteci u Kostolcu, ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac,  održano je književno veče posvećeno delu našeg poznatog pisca, prevodioca, književnog teoretičara i kritičara – profesora Zorana Živkovića. O knjigama, o pisanju, o školi kreativnog pisanja, o fantastici govorili su: profesor Zoran Živković i Dimitrije Janicic, pisac, prevodilac i književni kritičar.

 

 

Zoran Živković redovni je profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde predaje kreativno pisanje. Dugo je proučavao naučnu fantastiku, pa je i doktorirao književnost radom na temu Antropomorfizam i motiv prvog kontakta u delima Artura Klarka. Osnivač je i prve privatne izdavačke kuće u Jugoslaviji, Polaris.

Zahvaljujući Živkovićevom izdavačkom poduhvatu čitaoci i danas mogu da uživaju u klasicima naučne i epske fantastike. Napisao je i Enciklopediju naučne fantastike, tako da kada je 2000. godine prestao da se zanima za ovaj žanr i posvetio pisanju, beleg je zauvek ostao u zajedničkoj svesti da je posredi pisac naučne fantastike. U društvu se izgleda trude da ga obezvrede trpajući ga u SF, kao da je to društvo niže vrednosti. Ne treba zaboraviti da se Žil Vern i dalje čita i izdaje, iako Živković nikada nije bio ni u jednom SF društvu, izuzev kao izdavač (Polaris).

 

Dela Zorana Živkovića zapravo su istraživanje granica pisanja. Razigrana fantastika, u onom smislu srednjeevropske književnosti koja nije realistička proza, u njegovim delima uvek podrazumeva oneobičavanje stvarnosti tananim, gotovo neprimetnim, skliznućima u svet otklonjen od ove naše svakodnevice. Piše preciznim i pitkim stilom koji vodi čitaoca kroz zamršene puteve nelinearnih pripovednih struktura.

 

Živković je jedan od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca. Do kraja maja 2017. godine pojavilo se 89 stranih izdanja njegovih proznih dela, u 23 zemlje, na 20 jezika.

Priče su mu objavljene u antologijama i časopisima u SAD, Engleskoj, Japanu, Poljskoj, Finskoj, Danskoj, Francuskoj i Mađarskoj.

Avgusta 2016. američki izdavač Kadmus pres (Cadmus Press) počeo je da objavljuje Živkovićeva sabrana prozna dela na engleskom u 32 toma (21 u mekom i 11 u tvrdom povezu), kao i digitalna izdanja.

Živković je dobitnik „Svetske nagrade za fantastiku“ za roman mozaik Biblioteka (2003), nagrade „Miloš Crnjanski“ za Četvrti krug (1994), nagrade „Isidora Sekulić“ za Most (2007) i nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ (2007) za ukupno prozno stvaralaštvo. Živkoviću su pripale i tri nagrade za doprinos fantastičkoj književnosti: „Art-Anima“ (2014), „Stanislav Lem“ (2015) i „Zlatni zmaj“ (2015).

 

 

Prema Živkovićevim pričama „Voz“ (Nemogući susreti) i „Hotelska soba“ (Četiri priče do kraja) reditelj Puriša Đorđević snimio je igrani film Dva. Isti reditelj ekranizovao je i Živkovićevu priču „Ispovedaonica“ (Nemogući susreti).

Dve Živkovićeve priče emitovane su na programu britanskog radija BiBiSi: „Voz“ (2005) i „Budilnik na stočiću“ (2007).

Televizija Studio B emitovala je TV seriju „Sakupljač“ snimljenu prema Živkovićevom ciklusu „Dvanaest zbirki“ (Dvanaest zbirki i čajdžinica). Nakon zanimljivog i insprirativnog predavanja, posetioci Biblioteke u Kostolcu imali su priliku da odgledaju dve kratke epizode iz ovog serijala: Snovi i Autogrami.

 

Profesor Živković je pozvao sve zainteresovane da se prijave za „Letnju školu kreativnog pisanja“ na Filološkom fakultetu u  Beogradu, koja se organizuje za građanstvo, svakog utorka i petka od 18:30-20:00h.

 

Pisac je ovom prilikom dao intervju za emisiju “PLAVI ČUPERAK” koju uređuju i vode učenici (članovi novinarske sekcije) Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac.

 

Možemo reći da je ovo jedno veoma zanimljivo i nesvakidašnje književno veče, što zbog fascinantnih gostiju, što zbog domaćinske atmosfere Biblioteke u Kostolcu.

 

 

 

Književno veče je održano u organizaciji Biblioteke u Kostolcu a uz podršku Kulturno-sportskog centra Kostolac.

 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!