Представнице Кровне организације младих Србије и ГИЗ-а посетиле Градску општину Костолац и просторију костолачког Инфокутка

Градску општину Костолац и просторију костолачког Инфокутка, у петак 1. марта 2024. године посетиле су представнице Кровне организације младих Србије (КОМС), Гордана Адамов и Милица Борјанић, као и представница ГИЗ-а Јелена Јанакиевска.

Овом приликом председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек, заменица начелника Управе Градске општине Костолац Ивана Ђорђевић и шеф сектора за људске ресурсе Управе Градске општине Костолац Никола Миленовић, истакли су значај постојања Инфокутка изражавајући интересовање за пружање подршке младима на територији Градске општине Костолац у процесу развоја омладинске политике.

Тема данашњег састанка била је будуће оснивање Савета за младе као сталног радног тела Скупштине Градске општине Костолац, чија ће улога бити саветодавне природе. Савет за младе ће чинити најмање 50% младих са територије Градске општине Костолац, као и грађани/грађанке који ће радити са младима.

Основни задатак Савета биће подстицање и усклађивање активности у вези са развојем, остваривањем и спровођењем омладинске политике, предлагање мера за њено унапређење. Као саветодавно тело Скупштине Градске општине Костолац, Савет ће омогућити да се глас младих чује и уважи, тако да млади могу учествовати у изради, спровођењу и праћењу реализације јавних политика.

Такође на састанку је прецизирано да ће током марта бити образовано радно тело за израду Локалног акционог плана за младе Градске општине Костолац за период 2025 – 2026. године, у складу са Стратегијом за младе. Локални акциони план за младе у великој мери ће допринети пре свега развоју омладинске политике, а самим тим мотивисаће младе да узму активно учешће у друштвеној заједници.

КОМС као партнер од поверења за развој омладинске политике пружиће стручну помоћ, организовати сет радионица за младе и пружити менторску подршку младима у циљу њиховог укључивања у израду ЛАП-а. Имплементацијом акционог плана створиће се предуслови за квалитетније укључивање младих у развој Градске општине Костолац и ефикасније остваривање њихових потреба и циљева.

Такође у наредном периоду Градска општина Костолац ће формално образовати Канцеларију за младе уз подршку Министарства за туризам и омладину Републике Србије. Ова Канцеларија ће представљати мост између младих с једне стране, као и организација
и институција које се баве младима, с друге стране.

Поменуте мере подршке за развој омладинске политике у Градској општини Костолац спроводе се у оквиру пројекта „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији“ , који у оквиру Немачке развојне сарадње спроводи ГИЗ у партнерству са Министарством туризма и омладине Републике Србије.

Представници Градске општине Костолац су се том приликом захвалили представницама Кровне организације младих Србије као и представници ГИЗ-а на посети у нади да ће у наредном периоду имплементирати сарадњу и реализовати задате циљеве.

Кровна организација младих представља највише независно представничко тело младих у једној земљи. Кровну организацију има већина европских земаља као и многе друге земље света и оне функционишу под различитим називима, а најчешће под називом Национални омладински савет (National Youth Council). Њих оснивају односно у њих се удружују омладинске организације (организације које чине млади, које раде са младима, за младе и у интересу младих) ради постизања заједничких општих циљева).

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!