САОПШТЕЊЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

На подручју Полицијске управе Пожаревац од почетка године регистрована су чак 129 пожара, од којих су чак 92 пожари на отвореном.

Штаб за ванредне ситуације у Пожаревцу сагледао је тренутну ситуацију по питању избијања пољских пожара на територији Града Пожаревца и усвојио закључак о предузимању адекватних мера на превенцији и сузбијању ове појаве на нашем подручју. Напомињемо да су у периоду од 1. фебруара закључно са 28. фебруаром на подручју који покрива Ватрогасно-спасилачки батаљон у Пожаревцу евидентирана 92 пожара, што је чак 48 више него у истом периоду прошле године. Од укупног броја 76 су пожари на отвореном.

Такође, од укупно 138 свих интервенција од почетка године, 129 били су пожари, од којих су 92 пожари на отвореном простору.

Забрињава чињеница да се на многим парцелама уклањање биљних остатака и даље врши спаљивањем, поред постојања адекватне механизације, али и доказане штетности коју ова метода  има на квалитет земљишта.

Штаб за ванредне ситуације још једном апелује на појединце у Пожаревцу и околним насељима да на отвореном простору не спаљују биљне остатке, као и отпад из својих домаћинстава.

Посебно указујемо на податак да су током самог једног викенда ватрогасци морали да реагују у чак 18 наврата, што и поред солидне опремљености механизацијом и људством значајно смањује могућност правовременог реаговања у случају избијања потенцијално опасног пожара по животе људи и њихова добра.

Поред тога, велики број интервенција неминовно узрокује енормно трошење материјално техничких и финансијских средстава, скупоцене опреме и ватрогасних возила, као и ангажовање већег броја припадника ВСЈ на локализовању и гашењу пожара.

Неконтролисани пожари на отвореном на нашој територији региструју се у више насеља, а у наредном периоду посебна пажња биће усмерена на неколико критичних тачака где се пожари учестало јављају из године у годину.  

Користимо прилику да упозоримо грађане који користе индивидуална ложишта да не одбацују врућ пепео директно у контејнере јер су ватрогаци морали да у овим ситуацијама реагују већ 20 пута ове године. У протеклом периоду уништено је више посуда у граду које се, подсећамо, набављају управо новцем који издвајају сви грађани.

Пре убацивања у контејнер, привремено одложите пепео на безбедно место док се потпуно не охлади.

Такође,обратите пажњу на стање својих димњака, с обзиром да је забележено 39 пожара на стамбеним на стамбеним објектима, а управо због лошег одржавања.

У току ове године на територији ПУ Пожаревац нисмо имали смртно страдалих лица у пожарима, али је четири лица повређено, што је више него у претходној години.

За непоштовање одредби Закона о заштити од пожара којом је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, за правна лица запрећена је казна од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица до 10.000 динара. Такође, ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а за непоштовање ове одредбе за физичка лица предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара. 

Захваљујемо грађанима који су до сада алармирали надлежне службе приликом уочавања пожара и позивамо све остале да уколико примете пожар, о томе што пре обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193, саопштавају из ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!