БОГОЈАВЉЕЊЕ: Одржано треће пливање за Часни крст у Костолцу

Поводом обележавања великог хришћанског празника Богојављења, данас је на плажи Топољар у Костолцу запливало 46 такмичара, а први је до Часног крста допливао Никола Стојиљковић из (23) Пожаревца. Победнику је додељен велики крст на благослов који је Црква Светог Максима даривала и дукат који је обезбедила Градска општина Костолац.

У својој беседи старешина старешина Цркве Светог Максима Исповедника протојереј Дејан Лазаров је поручио да благодетно стање које се осетило некада на реци Јордану када се крстио Исус Христос силом Духа Светога се проноси свих двадесет векова до дана данашњег на нас. -Зато је данас богојављенска водица и освећена, зато је и она данас добила ту благодетну силу реке Јордана и она чисти вернике од духовне нечистоће, освећује их и јача за дело спасења у Богу, поручио је старешина Цркве Светог Максима Исповедника протојереј Дејан Лазаров. Он се том приликом захвалио свима који су дошли да увеличају празник. – Дух нам је јединствен, зато смо срећни и благородни и славимо Богојављење”.

Међу пливачима који су препливали 33 метра биле су и две даме из Костолца Сузана Шустер Радојевић и Драгана Ивковић, док су најмлађи учесници били Стефан Редић из Костолца (2009) и Ђорђе Живановић из Пожаревца (2009). Сви учесници у знак сећања на догађај добили су крстиће од Цркве Светог Максима Исповедника и Захвалнице од Центра за културу Костолац, које им је уручио в.д. директора Драган Николић.

Догађају су присуствовали градоначелник града Пожаревца Саша Павловић и његов заменик Предраг Мијатовић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, као и председница Скупштине Милена Церовшек са сарадницима.

Пливање за Часни крст одржано је са Благословом Његовог Преосвештенства Епископа Браничевског Господина Игњатија, под покровитељством Српске Православне црквене општине Нови Костолац и Градске општине Костолац.

Манифестацију је организовао Центар за културу “Костолац” у сарадњи са Наутичким клубом „Дунавац“.

Обележавање Богојављења почело је јутрос у 8 часова литургијом, која је служена у Цркви Светог Максима Исповедника, а том приликом је обављено и освећење воде. Литургију су служили старешина Цркве Светог Максима Исповедника протојереј Дејан Лазаров и парох други новокостолачки Иван Филиповић.

На Богојављење, према српском народном обичају, верници размењују поздраве – „Христос се јави”, „Ваистину се јави”, а верује се да се на тај дан, у поноћ, отварају небеса и да се тада свака жеља може испунити.

Крштење Исуса на реци Јордан, које је обавио Свети Јован, прво је објављивање тајне свете Тројице – Оца, Сина и Светог Духа и прво установљење основних симбола хришћанске вере.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!