ОШ „Јован Цвијић“: ИНТЕРВЈУ СА ГЛУМЦИМА ПРЕДСТАВЕ „БЕДЕМИ ЋИРИЛИЦЕ“

Представа „Бедеми ћирилице“ изведена је 13. новембра 2023. године у костолачком Дому културе. Центар за културу „Костолац“ омогућио је ученицима ОШ „Јован Цвијић“ и ТШДУ „Никола Тесла“ да сазнају нешто више о животу и раду Ћирила и Методија и њиховој борби за писменост словенских народа.

Ликове Ћирила и Методија тумачили су Предраг Јовановић из Параћина и Александар Јеленић из Тополе. Костиме и сценографију урадила је уметница Ана Колбјанова, а представу је пратила фрула виртуоза Милинка Ивановића Црног.

После представе глумци су се сликали са ученицима основне школе и члановима новинарске секције и љубазно одговорили на неколико питања.

Који је био циљ када сте решили да изводите представу ?Бедеми ћирилице?

Циљ наше представе је да покажемо широј публици једним сценским приказом живот и пут свете браће Ћирила и Методија и њихову борбу за словенску писмо и описмењавање Словена.

Шта вам је обојици било посебно тешко у извођењу представе?

Најтежи део нам је био да научимо текст пошто је написан у духовном стилу. Наравно, уз труд и рад све смо успели да савладамо.

Ко је највише помогао у осмишљавању представе?

Највише нам је помогао писац Владимир Ђорђевић, затим наш редитељ Милић Јовановић који је осмислио како ће све ово изгледати и Ана Колбјанова која је припремила костиме и осликала сцену.

Колико пута сте извели „Бедеме ћирилице“

Ово је 49. извођење, а већ имамо заказано још једно у Крагујевцу које ће бити јубиларно 50.

Да ли је тешко глумити свету браћу Ћирила и Методија?

Није једноставно, али уз вежбу, труд и рад све се може увежбати и научити.

Новинарска секција ОШ „Јован Цвијић“

Разговор водила: Ања Ранковић

Сниматељ: Катарина Стевић

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!