ПРЕKО 120 МЛАДИХ ИЗ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ НА ФЕСТИВАЛУ МЛАДИХ ВИЗИОНАРА У БЕОГРАДУ

Преко 120 младих из свих крајева Србије учествовало је у едукативним, интерактивним и фестивалским садржајима тродневног Фестивала младих визионара у Београду који је трајао од 21. септембра до 23. септембра.
Другог дана Фестивала организованог на простору Дорћол Платз-а, окупљене младе људе поздравила је Анке Kонрад, Амбасадорка Савезне Републике Немачке у Београду, а данас ће им се обратити Ивана Антонијевић, помоћница Министра туризма и омладине Републике Србије и Данијела Функе, директорка ГИЗ-а.


“Земља без младих је земља без будуц́ности. Зато ми је велико задовољство што сам овде срела велики број младих људи који желе да активно обликују будуц́ност. Драго ми је што могу да кажем да Стратегија за младе у Републици Србији за период од 2023. до 2030. године и пратећи Акциони план, који су усвојени ове године, проширују основе за то опредељење,“ рекла је Анке Kонрад, Амбасадорка Савезне Републике Немачке у Београду обраћајући се учесницима и учесницама Фестивала младих визионара.

У оквиру Фестивала су одржане две панел дискусије и седам радионица, а на Базару могућности представило се преко 20 предузетника и предузетница и организација цивилног друштва.

Трећег дана Фестивала, Базар могућности био је отворен за јавност то јест за непријављене посетиоце.

У Инфо ћошку у оквиру Базара могућности, учесници и учеснице Фестивала разговарали су са представницима и представницима пројекта Перспективе за младе у руралним срединама у Србији, организацијама цивилног друштва и институција, који су одговарали на њихова питања о социјалном предузетништву, финансирању пројеката, спровођењу маркетинга за бизнис идеје, актуелној ситуацији у омладинској политици…


Један од најважнијих садржаја Фестивала младих визионара биле су Приче из краја у оквиру којих се својим вршњацима обратило 12 младих људи из неразвијених подручја Србије. Њихови инспиративни говори били су посвећени начинима на који су, упркос свим изазовима, успели да реализују своје идеје и иницијативе у области активизма, културе, екологије, предузетништва, спорта…Многе од њих, на различите начине, подржао је и пројекат Перспективе за младе у руралним срединама у Србији.

“Поносни смо што можемо да кажемо да смо за две године спровођења пројекта подржали преко 2000 младих људи широм Србије. На Фестивалу младих визионара, између осталог, представљени су њихови успеси, који су, верујемо, мотивисали младе људе који су се овде окупили да не одустају од својих идеја и активизма. Самим доласком на Фестивал сви они показали су да желе да активно учествују у променама на боље у свом и животу своје заједнице,” рекла је Марија Радовановић Никлановић, вођа пројекта.

Током три дана Фестивала младих визионара владала је неформална и опуштена, очигледно пријатељска атмосфера. Осим едукације и интерактивних активности, окупљени млади људи имали су прилику и да се друже и забављају уз наступ Групе Три и програм Ђ-а Часна сестра.


Фестивалску атмосферу употпунио је и стендап наступ Филипа Рачунице, а интерактивна представа Девојчице, Организације Е 8, инспирисала је разговор о одрастању и положају девојчица, жена и девојака у Србији. Другог дана фестивала премијерно је приказан филм о омладинским иницијативама Активирај С(В)Е!
Фестивал је реализован у оквиру пројекта Перспективе за младе у руралним срединама у Србији, који у оквиру Немачке развојне сарадње спроводи ГИЗ у партнерству са Министарством туризма и омладине Републике Србије.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!