Највећа и најдужа речна регата на свету „ТИД регата“ у суботу 5. августа у Костолцу

У суботу, 5. августа најстарија, најдужа и највећа, међународна, спортско-рекреативна туристичка кајак, кану и веслачка регата на свету – „ТИД регата“ стиже у Костолац.

Иначе ТИД регата траје 75 дана и превесла се 2.455 км реком Дунав. Регата је веома популарна у свету и поред учесника из подунавских земаља има учесника и са других континената. Ове године ТИД плови по 68 пут, а организатор регате кроз Србију је Кајак клуб „Српски веслачи“ из Белог потока.

Дочек учесника регате у Костолцу организују Градска општина Костолац и Центар за културу Костолац. За учеснике регате организована је свечана вечера и пригодан културно уметнички програм, како би страни учесници могли да се упознају са обичајима, историјом, културом, традицијом наше земље. Долазак регате у Костолац очекује се од 14-16 часова, а од 19 часова уследиће наступи културно-уметничких друштава из Старог Костолца, Острова, Бубушинца, Пољане, Пругова и Костолца.

ТИД Регата стартује сваке године из немачког града Инголштата, а завршава првог викенда септембра на обали Црног мора у румунском месту Свети Ђорђе. Ове године ТИД 2023. у Србију је стигао 26. јула узводно од Бездана.

Регата је најстарија на свету, прва је била одржана 1956. године, у којој је СФРЈ Југославија била поред Чехословачке и Мађарске једна од првих организатора.

Основно правило ТИД-а је пловидба Дунавом чамцима (кајак-кану) које покреће човек сопственом снагом, по етапним местима која се за сваку земљу утврђују на Међународној годишњој Kонференцији. Дневне етапе су од 16 до 60 километара, у просеку 43 км. дневног веслања. У етапним местима Регата борави један дан, осим у већим и главним градовима земаља кроз које Регата пролази и у којима се задржава по 2 дана.

Етапна места у Србији су: Апатин, Богојево, Бачка Паланка, Баноштор, Нови Сад, Стари Сланкамен, Београд, Смедерево, Костолац, Велико Градиште, Добра, Доњи Милановац, Текија, Kладово, Брза Паланка и Кусјак.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!