Одржано XI Регионално саветовање пчелара Браничевског округа у Kостолцу

У позоришној сали Дома културе у Kостолцу, у недељу 12. фебруара, одржано је XI Регионално саветовање пчелара Браничевског округа, које је окупило велики број пчелара и заинтересованих грађана. Организатор саветовања је Удружење пчелара „Пожаревац“  у сарадњи са Буџетским фондом за развој пољопривреде Града Пожаревца и Градском општином Kостолац.

На самом почетку присутне је поздравио Дејан Стефановић, председник Удружење пчелара „Пожаревац“. Он се том приликом захвалио Граду Пожаревцу и Градској општини Костолац без чије помоћи не би могли да организују скуп на овако завидном нивоу. Такође он се захвалио и за сав допринос у остваривању досадашњих успешних резултата у развоју пчеларства.

Еминентне предаваче и присутне госте поздравио је и председник Градске општине Kостолац, Серџо Крстаноски.

Према речима председника Градске општине Костолац Серџа Крстаноског чланови Удружења пчелара „Пожаревац“ више од девет деценија константно раде на усавршавању и имају све боље резултате захваљујући новим технологијама.

– Најважнији резултат је унапређење, производња и квалитет меда и других пчелињих пероизвода. По свему судећи пчеларство постаје водећа грана пољопривреде у Браничевском крају за шта су им посебно заслужни повољни природни услови. Данас Удружење пчелара „Пожаревац“ има преко 300 члановаи 15 хиљада кошница у власништву пчелара, истиче Крстаноски.

Он је додао да Удружење пчелара „Пожаревац” најбројније и најактивније пчеларско удружење у Србији и да ће Градска општина Kостолац и Град Пожаревац наставити да пружају подршку свим пољопривредним произвођачима, па тако и пчеларима.

– Град Пожаревац заједно са Буџетским фондом за развој пољопривреде Града Пожаревца и Градском општином Костолац и ове године пружају снажну подршку овом стручном скупу. Податак да се он одржава већ једанаести пут и да сваке године окупља еминентне стручњаке из ове области и није донело дилему да ли и ово Регионално саветовање пчелара Браничевског округа треба подржати. Пожаревачко Удружење пчелара већ годинама уназад је једно од најмасовнијих у Србији и као такво заузима веома важно место у хијерархији сличних удружења и друштава која раде на територији Града Пожаревца, истакао је председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић, отварајући скуп.

На XI међународном саветовању пчелара Браничевског округа под слоганом „Знањем без граница“ , предавачи су били из Хрватске, Северне Македоније и Републике Српске и то су др Златко Томљановић, мр Благојче Најдоски и Бојан Нешковић.

Теме о којима су говорили су следеће: „ Утицај климатских промена на технологију пчеларења и болести пчела“, „Протеинска исхрана пчела за дугоживеће и виталне пчеле у условима климатских промена“ и „Генетика матица и вештачко осемењавање“.

У оквиру регионалног саветовања, испред Дома културе у Kостолцу организована је и продајна изложба опреме и прибора за пчеларство.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!