СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ЦРKВЕ СВЕТОГ МАКСИМА ИСПОВЕДНИКА У KОСТОЛЦУ

У петак, 3. фебруара 2023. године наша црква у Kостолцу обележила је црквену славу –  Светог Максима Исповедника. Свету архијерејску Литургију служио је Епископ браничевски г. Игнатије, уз саслужење свештенства епархије браничевске, шумадијске и крушевачке.

Учешће на светој архијерејској Литургији поред бројног верног народа узели су и градоначекник Града Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Kостолац Серџо Kрстаноски, члан Градског већа Града Пожаревца задужен за ресор образовања др Горан Несторовић, директори школа, јавних предузећа и установа.

Током свете архијерејске Литургије Епископ браничевски г. Игнатије је оца Дејана, старешину Цркве Светог Максима Исповедника произвео у чин протојереја.

Овогодишњи колачар славе био је Милан Радојичић са породицом, док су улогу колачара за наредну годину преузели Небојша и Оливера Петровић из Kостолца.

Након свете архијерејске Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне вернике и госте.

Важно је напоменути да је црква Светог Максима Исповедника у Kостолцу, прва парохијска црква у СПЦ која је посвећена овом свецу. Максим Исповедник је највероватније рођен у Цариграду, у племићкој породици, и још у младости је заузео високо место на двору византијског цара Ираклија. Због тога што је заступао диофизитску позицију осуђен је као јеретик, мучен и протеран у изгнанство, где је убрзо умро. Недуго затим, његово учење је оправдано на Шестом васељенском сабору у Цариграду и он је проглашен за свеца.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!