Свечаном седницом Скупштине обележен 29. јануар – Дан Градске општине Костолац

Свечаном седницом Скупштине Градске општине Костолац, одржаној у Дому културе у Костолцу, обележен је 29. јанур – Дан Градске општине Костолац.

Свечаност је започета химном Републике Србије „Боже правде” у извођењу камерног састава хора „Дунавска Лира“, под руководством Марије Митић. 

Председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек

Председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек је отворивши свечану седницу Скупштине истакла:

– Ново време пред нама, у које смо са узбуђењем загледани, доноси нам раст и развој једног од бисера електроенергетског система наше земље, али и свест да се њоме мора располагати савесно и надасве одговорно. Ту првенствено мислим на бригу о животној средини, која нам је подједнаки приоритет као и стварање енергије. На том послу, руководство Градске општине Костолац, заједно са државом, није и неће никада правити компромисе, зарад здравља и квалитетног живота наших грађана.На том путу и ка том циљу имамо више задатака, којима смо се посветили, а неки од њих видљиви су и у баш блиској будућности.Након дужег времена уредићемо улаз „у нашу кућу“, тачније сам прилаз Костолцу, који ће након надвожњака који је отишао у историју, добити модерну и лепу саобраћајницу. Зелена оаза у срцу Костолца, наш парк, добиће ново лице, са новим садржајима, али старим навикама да морамо, иако нас пут можда и не води туда, проћи кроз њега због мира и зеленила, рекла је Церовшек и додала да су сви ови резултати плод великог рада како функционера, тако и свих општинских служби.

Као преседница Скупштине Градске општине Костолац, желим да се захвалим и свим одборницима са којима смо процењивали и доносили важне одлуке од којих су неке управо резултат свега наведеног, истиче Церовшек.

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски

Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски је, обраћајући се присутнима у препуној сали, рекао да је данашња свечана седница и прилика да се направи осврт на урађено у протеклом периоду, да се, у кратким цртама, наведе део учињеног у протеклих годину дана, али и да се најаве приоритети за наредни период.

-Град Пожаревац и Градска општина Костолац последњих неколико година константно раде на стварању бољих, квалитетнијих, лепших услова за живот наших суграђана и бринемо о равномерном развоју сваког дела наше општине. Посебан акценат ставили смо на уређење комуналне, путне, спортске, туристичке инфраструктуре. Коначно смо изградили фекално – канализациону мрежу у 26 улица у насељима Канал, Колиште и Дидино насеље, укупне вредности 101 милион динара. На тај начин за око 450 домаћинстава и 2.000 грађана обезбедили смо комплетну комуналну инфраструктуру и остаје нам још сређивање путева. Такође, водоводну мрежу у дужини од 450 метара добило је 20 кућа у Улици Хајдук Вељковој. Што се топлификације тиче, остало нам је само село Острово како би целокупна територија наше општине била обухваћена грејањем. Укупна вредност пројекта је 303 милиона динара која подразумева изградњу 5.300 метара топлификационе мреже, а до сада је завршено првих 1.500 метара у вредности од 80 милиона динара, истакао је Крстаноски.

Крстаноски је навео да је у 2022. за путну инфраструктуру издвојено преко 130 милиона динара. Он је додао да Костолац наставља да се гради, да се развија, уређује.  

-Тренутно радимо пројектну документацију за изградњу саобраћајнице у Првомајској улици, реконструкцију и уређење пешачко – бициклистичке стазе у градском парку и изгадњу затвореног базена иза спортске хале, нагласио је председник.

Председник Скупштине Града Пожаревца, Предраг Мијатовић

Председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић је нагласио да Град Пожаревац брине подједнако о свим својим градским општинама и месним заједницама.

-Када овом говорим из визуре локалних руководстава, желим да напоменем да су нам на челу свих њих неопходни људи са визијом и иницијативом. Ту иницијативу су у годинама иза нас носиоци јавних функција у Костолцу итекако потврдили, јер су на примеру доказали да брину за добробит свих мештана. Визија коју они промовишу заједно са свима нама, темељи се на жељама и потребама самих грађана. Све то не би било могуће или би било тешко изводљиво да није велике слоге и разумевања свих становника који су своје различитости преточили у предност. Сви знамо да Костолац и околину краси велики број људи разних нација и то јесте податак којим се сви ми веома поносимо. Породице многих од њих су се овде населиле пре више деценија, па и још раније, и чињеница да су овде остале нам недвосмислено говори да је ово парче земље Србије итекако посебно.

Свечаност је обележила и традиционална додела повеља „ЂОРЂЕ ВАЈФЕРТ“ под називом  „ВАЈФЕРТОВ ЖИГ“.  Ове године признања Градске општине Костолац добили су заслужни грађани из области: образовања и уметности , спорта и стваралаштва младих.

Повеље су уручили председница Скупштине Градске општине Kостолац Милена Церовшек и председник Градске општине Kостолац Серџо Kрстаноски.

У области образовања и уметности повељу је добио, Радомир Ђорђевић, педагог, предавач, редитељ и глумац. У области спорта Славиша Корент, председник Одбојкашког клуба „Рудар“ из Костолца, док је у области стваралаштва младих повељу добио Матија Радојевић студент апсолвент шесте године Медицинског факултета у Београду.

У име награђених на признањима се захвалио Славиша Корент, истакавши да су ова признања за све добитнике и част и обавеза. Према његовим речима управо признања града у коме живите и радите највреднија су која можете добити.

-Велика част бити носилац признања које је симбол историје Градске општине Костолац и симбол настанка и развоја Костолца на темељима визије великог човека као што је био Ђорђе Вајферт.

Свечаности су присуствовали представници законодавне и извршне власти Градске општине Kостолац, града Пожаревца, руководиоци ЈП Електропривреда Србије – Огранка термоелектране и копови Kостолац, директори јавних предузећа и установа, привредних друштава, представници војске, полиције, Српске православне цркве, Исламске заједнице, председници синдиката, директори школа, председници месних заједница и бројних удружења.

Свечану седницу Скупштине својим наступом увеличало је Културно уметничко друштво „Костолац“. Први извођачки ансамбл презентовао је „Староградске игре“ и „Игре из западне Србије“, док је дечији ансамбл „Врабац“ одиграо „Влашке игре“.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!