БОГ СЕ ЈАВИ! Одржано друго по реду пливање за Часни крст на плажи Топољар

У част прославе великог хришћанског празника Богојављења, на плажи Топољар у Костолцу одржано је друго по реду пливање за Часни крст. Духовно спортска манифестација одржана је са Благословом Његовог Преосвештенства Епископа Браничевског Господина Игњатија, а под покровитељством Српске Православне црквене општине Нови Костолац и Градске општине Костолац. Организатор манифестације је Центар за Културу „Костолац”.

За Часни крст ове године пливало је 57 пливачa из Костолца и околине, а деоницу од симболичних 33 метра први је препливао Милош Јовић из Пожаревца запослен у Полицијској станици у Костолцу. Он је истакао да је први пут пливао за „Часни крст” нагласивши да су сви они победници, јер су показали неизмерну храброст и своју преданост вери. – Ово је прелеп догађај, и желео бих свим учесницима и организаторима да се захвалим на овако дивној атмосфери, рекао је Јовић.

Победнику је од стране Градске општине Костолац додељен дукат, а Црква је донирала Велики крст за Благослов. Захвалнице за учешће свим такмичарима уручио је в.д. директора Центра за културу Костолац, Драган Николић.

Свим учесницима поред Захвалница уручени су и крстићи које је Црква донирала.

Међу пливачима су биле и четири припаднице лепшег пола: Сузана Шустер Радојевић, Сања Јовановић, Тијана Стојановић и Милка Танасковић. Најстарији учесник био је Зоран Јовић 1968. годиште.

Светковање Богојављења почело је у 8 часова литургијом, која је служена у Цркви Светог Максима Исповедника, а том приликом је обављено и освећење воде. Литургију су служили старешина Цркве Светог Максима Исповедника свештеник Дејан Лазаров и парох други новокостолачки Иван Филиповић.

Подршку такмичарима пружили су бројни Костолчани међу којима су били и челни људи Града Пожаревца и Градске општине Костолац, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Милена Церовшек, са сарадницима.

На данашњи празник обележава се успомена на Христово крштење на реци Јордан, када се, по хришћанском веровању, јавио Бог у виду голуба и гласа: „Ово је син мој и њега послушајте“.

Реч је о једном од 15 највећих хришћанских празника, а тог дана у свим црквама и храмовима се освешћује вода коју народ узима и носи кућама, јер се верује да има духовна и лековита својства. Плива се 33 метра, што симболизује број година живота Исуса Христа.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!