САЧУВАЈМО ЗНАМЕНИТОСТИ КОСТОЛЦА

Костолац је град многобројних знаменитости, а Градска општина Костолац настоји да их очува у знак сећања на дух давних времена.

Такође Костолац је град историје и град са душом, а та душа сачувана је у свим његовим знаменитостима и зато је веома важно их очувамо.

„СРЕЋНО“ ПОНОВО СИЈА

Водоторањ у Костолцу представља симбол града, а на његовом врху налази се натпис „СРЕЋНО“ – традиционални рударски поздрав којим су се поздрављали копачи „црног злата” на одласку на посао у јаме дубоко под земљом.

Градска општина Костолац, омогућила је да овај натпис поново сија као симбол нашег рударског града, по чему смо препознатљиви.

ПАРНА ЛОКОМОТИВА У ПОТПУНОСТИ РЕКОНСТРУИСАНА

Парна локомотива представља један од најзначајнијих симбола индустријског наслеђа Костолца. Локомотива је произведена 1945. године, а допремљена је у Kостолац 1948. године.

ПОДИГНУТА СПОМЕН БИСТА СРПСКОМ ИНДУСТРИЈАЛЦУ ЂОРЂУ ВАЈФЕРТУ

Вајферт је био творац модерног рударства. Отворио је једанаест рудника у Југославији, међу којима и рудник бакра у Бору, рудник живе на Авали, олова „Рупље” и злата „Рукмалне”. Године 1870. отворио је први рудник у Старом Костолцу, а затим 1883. и у околном селу Кленовник. Од костолачког угља, засијала је и прва сијалица у Београду.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!