Брадарац: Одржани једанаести „Рукумијски дани“

У недељу 28. августа 2022. године на Велику Госпојину, празник Успења Пресвете Богородице, одржана је једанаеста манифестација „РУКУМИЈСКИ ДАНИ“, коју организују Културно уметничко друштво „Брадарац“, Туристичка организација Пожаревац, Месна заједница Брадарац и град Пожаревац.

Духовно- културна и туристичка манифестација „Рукумијски дани“ отпочела је након празничне службе уз благослов старешине и духовника манастира Рукумија, оца Симеона. У програму су учествовали: Хор Манастира Рукумија „Свети Роман слаткопојац“, песникиња Зорица Ђуђић Митић и најмлађи ансамбл КУД-а Брадарац.

У поподневним часовима приређена је изложба слатких и сланих традиционалних српских јела и посластица. Удружења жена из Кличевца, Пољане и Брадарца на штандовима изложила су своје производе, посластице и рукотворине.

У оквиру манифестације у вечерњим сатима приређена је смотра фолклора. Своје умеће у игри и песми поред домаћина КУД-а „Брадарац“ приказала су и културно уметничка друштва: КУД ,, Браћа Трајић“ (Старчево), КУД ,, Вук и Наум“ (Топоница), КУД ,,Славко Поповић“ (Брзоходе) и КУД ,,Ресава“ (Пругово).

Манифестацију је казивањем своје поезије обогатила песникиња, Зорица Ђуђић Митић, уз подршку најмлађих чланова КУД-а „Брадарац“, који су имали занимљиву кореографију. Иначе Зорица Ђуђић Митић рођена је у Пожаревцу, живи у Бечу и Брадарцу. Поезија, стихови и рима испунили су читав њен живот, а проширила га је и глума у аматерским позориштима у родном Пожаревцу и Бечу где је и сада активна.

Свим учесницима манифестације председник Културно-уметничког друштва „Брадарац“ Малиша Степановић уручио је захвалнице. Он је том приликом изразио наду да ће ова манифестација наставити и убудуће да негује вредности које репрезентују изворне домете наше културне баштине, историје, традиције и обичаја.

Сви учесници манифестације били су у прилици да посете Археолошки парк „Виминацијум“, који је један од најзначајнијих римских градова и војних логора од I до VI века.

"Рукумијски дани" је традиционална манифестација која се од 2011. године, одржава са циљем очувања и неговања духовне традиције, народних обичаја и њихово преношење на млађе генерације.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!