Успешни и талентовани ученици Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац

Школа која у Kостолцу, обавља најважнију културну и просветну мисију образовања је ОШ „Јован Цвијић“. Директор ове образовне  установе је Сунчица Марковић.

Основна школа почела је са радом давне 1944. године, учећи децу радника рудара.

Данашња зграда школе грађена је етапно од 1951. до 1957. године. Њену изградњу помогла је Дирекција рудника. Зграда је и касније дограђивана, све до 2004. године, тако да сада у свом саставу фискултурну салу која је потпуно реновирана и има  потребне спортске реквизите и справе, ђачку кухињу са трпезаријом и боравком, кабинете за информатику, хемију, библиотеку. Школа има и сва остала наставна средства потребна за квалитетно одржавање наставе.

У оквиру школе налази се и дечија зубна ординација.

Настава се одвија у матичној школи и у 4 издвојених школа. У централној школи у Kостолцу настава се одвија од I до VIII разреда, док је у подручним школама у Старом Kостолцу, Петки, Острову и Kленовнику организована за ниже разреде.

Данас школа има укупно 1109 ученика, распоређених у 49 одељења редовне наставе , 1 одељење у продуженом боравку, као и 109 запослених који учествују у организацији рада школе.

Важно је истаћи да је током 2017. године  школа реконструисана, а вредност радова на санацији овог објекта била је нешто већа је од 95 милиона динара. Средства за комплетну реконструкцију ове школске зграде обезбедила је Kанцеларија за упављање јавним улагањима.

Радовима на санацији ове образовне установе обухваћена је реконструкција и термоизолација крова, санација плафона, санитарних чворова и подова, унутрашње уређење учионица, комплетна замена спољашње и унутрашње столарије и санација фасаде. Радови су обухватили и санацију водоводно канализационе мреже као и уградњу система за дојаву пожара и видео надзор објекта.

Школа је данас  једна од најмодернијих и најбоље опремљених у Србији, а осим текућих ствари неће бити потребна већа улагања у наредних 20 до 30 година.

Све учионице  су функционално опремљене и украшене дечијим радовима и цвећем, у циљу постизања што пријатније и опуштеније атмосфере за рад. Ученици школе имају могућност да се определе за различите додатне и ваннаставне активности које се реализују у бројним и разноврсним секцијама.

Школа има млад, амбициозан и креативан колектив. Такође школа има простране учионице и ходнике, прелепо велико школско двориште и спортске терене за фудбал, кошарку и одбојку.

Најважноји  задаци којима се ова школа руководи су:

–        Побољшање нивоа знања и постигнућа свих ученика, а посебно деце из осетљивих група .

–        Подизање квалитета наставе,

–        Повећањењ компетенција наставника кроз стално стручно усавршавање

–        Припремање ученика за полагање завршног испита на крају основног образовања

–        Повећање безбедности ученика у школи.

У школи успешно ради Ученичка задруга „Мали рудари“, која је основана 2019. године. Рад ученичке задруге организован је кроз три секције: Kреативна радионица, Рециклажна и Цвећарска секција. Директор задруге је Душица Максић, проф. разредне наставе. Задруга се бави првобитно васпитно образовним радом, па је самим тим и циљ свих секција развијање радних навика, осећаја одговорности и стварање предузетничког духа.

У Основној школи „Јован Цвијић“ има пуно успешних и талентованих ученика, који постижу запажене резултате. У емисији „Млади за младе“, која се емитује на „Радио Стил“-у представили смо:

Јану Ковачевић;

Јовану Милорадовић;

Милицу Ристић;

Матеју Младеновића;

Видака Огњановића;

Југослава Лештанина;

Јању Копун;

Магдалену Максимовић;

као и Војина Милошевића.

Школа је позната и по одличним спортским резултатима, па су с тим у вези у емисији представљени и спортисти. Гимнастичари: Јован Тодоровић, Јован Црносељанскиг, Богдан Павловић и Виктор Асановић, као и гимнастичарке: Нађа Поповић, Марија Милановић и Лара Шћекић, као и фудбалер Лазар Јовановић, на прави начин презентују своју школу, која је поносна на њихове успехе и потенцијале.

Директорка Основне школе „Јован Цвијић“ Сунчица Марковић је истакла да је школа укључена у многе пројекте.

С циљем да се омогући што бољи приступ образовању, учествовала је у пројекту „Премошћавање дигиталног јаза у Србији за најугроженију децу“ који реализују Министарство просвете, науке и технолошког развоја и УНИЦЕФ уз финансијску подршку Европске уније. С тим у вези школа је добила 63 таблета и 3 лаптоп рачунара, за потребе онлајн наставе.

Основна школа „Јован Цвијић“ је од Ротари клуба добила дрон са циљем учења програмских језика скреч и пајтон који су предвиђени наставним планом и програмом информатике за ученике 5. и 6. разреда. Из Ротари клуба су најавили још донација како у виду дронова, тако и у виду камера за потребе онлајн наставе, истакла је Марковић.

Успеси ученика на општинским, градским и Републичким такмичењима довољно говоре о квалитету рада и заједничком залагању ученика и наставника који их усмеравају и воде.

Многи ученици Основне школе „Јован Цвијић“, успели су да остваре висока академска знања и звања, професорске каријере или су се афирмисали у другим областима стваралаштва.

Ова образовна установа употребом савремених метода, средстава и облика рада кроз наставни процес, ваннаставне активности, додатну и допунску наставу,  кроз учешће у бројним пројектима осигурава  лепу, сигурну, и подстицајну средину за рад и учење.

Мисија школе је да доприноси развоју специфичних вештина, функционалног знања и компетенција код ученика, а пре свега да буде установа за пример препознатљива по подстицајној клими за учење.

Текст и емисија настали су у оквиру пројекта „Млади за младе“, по основу Kонкурса о суфинансирању пројеката из буџета Града Пожаревца, ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2021. години.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!