ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Дан примирја у Првом светском рату обележен је на већ традиционалан начин, полагањем венаца на Споменик српском војнику у Пожаревцу.

Испред Градске општине Костолац свечаности су присуствовали председник Серџо Крстаноски, председница Скупштине Милена Церовшек и начелница Управе Ана Тишма.

Честитајући празник грађанима градоначелник Града Пожаревца, Саша Павловић, истакао је да је документ о Дану примирја потписан у Компијену, 11. новембра  1918. године и да  носи са собом и одређену симболику, као што је то случај и са самим местом потписивања:

„Место потписивања, железнички вагон, многи схватају као симбол журбе да се оконча до тада највеће ратно страдање у свету, означи одлазак смрти и убијања, као и путовање у будућност без ратова. Да је у људској природи да научене лекције изнова и изнова изучава, говори управо поменути вагон. Након толиког страдања у рату, до тада познатом као Велики, мање од четврт века касније догодио се још већи. Пратећи симболику, али овога пута наопаку, као место потписивања капитулације Француске, нацистичка Немачка одабрала је тај исти вагон. Иако страшна, та лекција нам говори да мир није нешто што се подразумева, јер колико год напредовала цивилизација, на њему треба радити и за њега се треба борити. Ми, потомци оних који су тај рат осетили на својој кожи то чинимо и сада, чувањем сећања на овај датум и на жртве које су му претходиле. Нажалост, наша Србија, сразмерно својој величини, предњачила је у броју оних који су дали животе не само за своју државу већ и за ослобођење Европе.“

Поводом Дана примирја у Првом светском рату венце на Споменик српском војнику, у Косовској улици у Пожаревцу, положиле су делегације Града Пожаревца, Браничевског управног округа, Градске општине Костолац, Гарнизона Пожаревац, Полиције, Удружења потомака ратника од 1912 – 1920. године, СУБНОР-а, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, градских одбора СНС и СПС, као и представници  „Доста је било“  и Влашке странке „Мост“.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!