ЕПС лидер и по приходима и по профиту

Успешно пословање највеће српске енергетске компаније

Са приходом од скоро 2,6 милијарди евра у 2020. години, „Електропривреда Србије“ заузела је осмо место на листи 100 најуспешнијих предузећа Југоисточне Европе „TOP 100 SEE“. Истовремено је ЕПС и најбоље рангирана српска компанија на престижној листи, коју сваке године објављује угледна међународна пословна платформа SeeNews. У извештају Агенције за привредне регистре „Сто нај… привредних друштава у 2020. години” ЕПС је на првом месту и по приходима и по профиту.

– Тај велики енергетски систем у 2020. години бележи нето добитак од 12,88 милијарди динара, који је 3,5 пута већи од профита у 2019. Значајан пораст профитабилности је последица бољих резултата у свим сегментима пословања, а посебно у делу примарне делатности, с обзиром да је раст обима пословне активности од 1,1 одсто праћен рационализацијом у обављању енергетске делатности. ЕПС је имао и највеће пословне приходе од 282,73 милијарди динара – наводи АПР. – Привреда Србије је успела, упркос отежавајућим околностима због пандемије корона вируса, да и током 2020. године одржи постигнути обим пословних активности из претходне године и да оствари позитиван нето резултат за петину већи него 2019.

По приходима иза ЕПС су НИС, „Делез Србија”, Тигар Тајерс и Телеком Србија. Што се тиче профита, после ЕПС-а следи Тигар Тајерс с растом нето профита за 2,1 посто на годишњем нивоу, на 9,21 милијарду динара, трећи је Теленор с нето добитком од 8,4 милијарде, за 20,2 одсто мањим него годину раније, а прву петорку заокружују Зиђин, који је профитабилност повећао 2,6 пута у односу на претходну годину на 8,4 милијарде, те Кока-Кола чији је нето профит скочио за 55,6 процената на 5,66 милијарди динара.

Извор: http://www.eps.rs/cir/vesti

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!