Успешно спроведена акција бесплатног мерења шећера у крви и крвног притиска

Поводом  обележавања „Месеца октобра – месеца старих”, Градска општина Kостолац и Црвени крст Пожаревац у сарадњи са патронажном службом Дома здравља Kостолац организовали су проверу здравственог стања старијих грађана костолачке општине.

Превентивној акцији одазвао се велики број старијих лица која су поред мерења крвог притиска и нивоа шећера у крви добила савете како да спрече настанак озбиљних здравствених проблема кроз физичку активност и здраву исхрану.

Маријана Божић, чланица Већа костолачке општине је нагласила да Градска општина Костолац води рачуна о најстаријим суграђанима током целе године.

-Ове године из буџета, укључујући Ребаланс 1 издвојена су средства у износу од 1.200.000,00 динара за финансирање програма из области социјалне заштите.

Јелена Рашић, секретар Црвеног крста Пожаревац, истакла је да Црвени крст Пожаревац не само у месецу октобру, већ и током целе године има низ активности које су усмерене најстаријим суграђанима.

-Поред ових и сличних акција реализујемо сервис помоћ у кућиза стара лица и особе са инвалидитетом. Сада тренутно имамо између 70 до 100 корисника на годишњем нивоу и 15 геронто домаћица.

О самом току акције утиске је изнела руководилац Дома здравља у Kостолцу, др Борка Шутовић, која је исказала велику захвалност Градској општини Kостолац и Црвеном крсту Пожаревац“ због велике помоћи у организацији и реализацији ове важне акције.

-Данас се одрађује мерења шећера у крви и крвног притиска, као и давање здравствено – васпитних савета од стране лекара. Видим да је одзив добар, а грађанима се углавном саветује промена животних навика, здрав начин живота и пре свега превентивни прегледи код изабраних лекара, – рекла је др Борка Шутовић.

Она је истакла да велики број старих људи има једно или више хроничних обољења а међу најчешћим су кардиоваскуларне и цереброваскуларне болести, малигни тумори, болести коштано-мишићног система, шећерна болест, деменције, Алцхајмерова и Паркинсонова болест. 

Председник Удружења пензионера Градске општине Костолац, Рајко Нонковић је нагласио да у сарадњи са костолачким Домом здравља у просторијама удружења већ годинама уназад најстарији суграђани могу да провере крвни притисак и ниво шећера у крви.

Акција је организована у просторијама Дома пензионера у Костолцу, а спровођењу акције присуствовао је и Дарко Грубетић, заменик председника Градске општине Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!