Угаљ је ослонац енергетике Србије

Издвајање Електродистрибуција из састава ЈП ЕПС-а са становишта већег дела Синдиката ЕПС-а, на крајње недемократски начин, без одлука Извршног и Главног одбора Синдиката радника ЕПС-а, подупрет дописом садашње Министарке рударства и енергетике, који недвосмислено говори о стопирању изградње Термоелектране „Kолубара Б” и инвестиција у термо и угаљски сектор, са тенденцијом гашења у годинама које су пред нама, довело је до реакције једног дела Синдиката уз подршку 6.000 запослених РБ „Kолубаре” на скупу у Kаленићу 24.05.2021. године.


Водећи се начелима солидарности, јединства, а и интересима запослених Огранка „ТЕ-KО Kостолац”, Синдикална организација „Термоелектране Kостолац” је дала пун допринос и подршку поменутом скупу.
Неодговорно, крајње бахато понашање бившег руководства Синдиката ЕПС-а довело је нас, произвођаче електричне енергије у крајње неизвесну ситуацију. Напомињем: у Србији се производи преко 70% електричне енергије из угља. Свака помисао да се то промени, замени ветрогенераторима и соларним панелима уз покровитељство Зелене агенде, Србију води у енергетску зависност. То јесте прича јаких лобиста и високе политике развијених држава који, нажалост, имају своје квислинге да ту политику спроводе.

Оно што, сасвим природно нас највише боли, јесте осврт на нашу локалну средину, град Пожаревац и општину Kостолац са припадајућим селима. Може ли неко да замисли ову средину у случају престанка рада термоелектрана и копова? Може ли неко да стави прст на чело, размисли о статусу 3000 запослених, као и њиховим члановима породица, који приходују из Огранка „ТЕ-KО Kостолац”? Да зло буде веће, ту су издвојена предузећа са више од 2.500 запослених, који су пословима (учесћа преко 95%) ослоњени на наш Огранак. Наравно да ће се све ово пресликати на спорт, културу и на друге делатности које произлазе из приватног сектора. То нас боли, а боли и све средине које имају инсталисане термокапацитете.
Са друге стране, велика Немачка и Енглеска су покренуле своје конзервиране термокапацитете. Пољска, као чланица Европске Уније, производи 80% електричне енергије из угља. Тако велики и брижни, а знају да сачувају себе, своју индустрију и све што долази из тога.

Узимајући у обзир све наведено, последњих месеци смо уложили велике напоре имали много посла.Обилазили сму Србију, објашњавали запосленима, учествовали на Синдикалним одборима наших Огранака. Радили смо све у циљу тражења одговорности бившег руководства Синдиката и остваривању јединства за истрајну борбу ка промени ставова и погледа када је у питању статус производње енергије из термокапацитета.
Мислим да смо успели у томе. Не могу да кажем да нам је умногоме (нажалост) помогла ова енергетска криза у свету. Показала је да смо у праву за све сто смо причали и одавно указивали.

Ново руководство Синдиката радника ЕПС-а је већ првог дана почело да ради пуним капацитетом. Изашли смо пред Пословодство са захтевима у позитивној атмосфери која произилази из новог, транспарентног начина рада. Пословодство Епс-а, на челу са вд. директором Милорадом Грчићем, дало нам је пун легитимитет и указало на потребу узајамне сарадње и међусобног поштовања.
Надам се да ће то за Kостолац значити наставак инвестиција у свим областима, посебно везаних за екологију и заштиту животне средине ( затварање депоније пепела у Старом Kостолцу, изградње одсумпоравања и измештања депоније угља у Термоелектрани „Kостолац А” и наставку изградње Б3 у Дрмну).
Учинимо живот у Kостолцу и околини чистијим и бољим.
Нека Немци, Французи, Енглези и остали брижници воде рачуна о себи и здрављу своје деце, а нас оставе да водимо рачуна о својој.

Председник Синдикалне организације
ЕПС ТЕ Kостолац
Душан Бакић

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!