„Будимо одговорни вакцинишимо се“

У просторијама Градске општине Костолац, у понедељак 16. августа одржана је конференција за медије на тему „Будимо одговорни вакцинишимо се“.

Конференцију је отворила Маријана Божић, чланица Већа Градске општине Костолац истакавши да је вакцинација један од најбољих начина да се заштитимо од неке болести и зато је од великог значаја да се што већи број људи вакцинише, како би се изборили са корона вирусом.

Према речима в.д. начелника Управе Градске општине Костолац, Ане Тишме у овом времену неизвесности и борбе против пандемије изазване вирусом Ковид- 19, важан чинилац сигурности и безбедности свих грађана јесте имунизација становништва.

-Имунизација се показала као најефикасније средство за сузбијање пандемије и заштиту здравља. На основу тога у своје лично име и у име Управе Градске општине Костолац позивам све грађане да изврше имунизацију и буду одговорни како према себи тако и према другима, рекла је Тишма.

Испред Дома здравља у Костолцу, руководилац др Борка Шутовић нагласила је да је од великог значаја да се што већи број људи вакцинише, како би се створио колективни имунитет.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је image-85.png

– Вакцинација је једноставна превентивна здравствена мера која на безбедан и ефективан начин спречава појаву болести и чува животе људи. Циљ вакцинације је да се развије отпорност на болест слична оној која се стиче након доласка у контакт са њеним узрочником, односно након природне инфекције.

Од пресудног је значаја да се што већи број људи заштити вакцином како би, заједно са онима који су након прележане болести COVID-19 стекли природни имунитет, створили и колективни имунитет. Тај колективни имунитет је бедем који спречава вирус да стигне до осетљивих особа које због постојања контраиндикација не могу да буду вакцинисане.

Вакцинација становништва против COVID- 19 се у Дому здравља у Костолцу обавља сваког радног дана и суботом од 8 до 15 часова, док се недељом имунизација не врши, због дезинфекције свих просторија.

Грађанима су на располагању Синофарм (кинеска вакцина) и Фајзер вакцина. Свака вакцина је добар избор и све су проверене од стране Агенције за лекове и медицинска средства Републике Србије. Апелујем на све грађане да се вакцинишу како би заштитили себе, своје најближе, пријатеље, комшије, а крајњи циљ је стварање колективног имунитета, нагласила је др Борка Шутовић.

У Дому здравља у Костолцу вакцинација се врши у Медицини рада без претходне пријаве и заказаног термина. Значајна је информација да се вакцинација обавља и по кућама. Наиме сви непокретни пацијенти и они који су обухваћени кућним лечењем, након пријаве на телефон 012/240-303 и 012/241-380 (локал 121), могу се вакцинисати против COVID- 19.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!