Производња електричне енергије у „ТЕ – KО Kостолац“: Систему предато 2,77 милијарди kWh

Ремонтовани су сви термоблокови у костолачком огранку и синхронизовани на електроенергетски систем

Kостолачки термокапцитети за производњу електричне енергије произвели су укупно 2,77 милијарди киловат-часова током прве половине ове године. Потрошња електричне енергије у летњем периоду расте, због чега се велики напори улажу у стабилну производњу неопходну за нормално функционисање привреде и грађана. У складу са овим потребама ремонтовани су сви термоблокови у костолачком огранку и синхронизовани на електроенергетски систем Србије.

Уколико се посматра појединачни учинак термоелектрана, најстарији костолачки блокови А1 и А2 произвели су укупно 892 милиона kWh до краја јуна. Овим производним резултатом премашен је план производње за 11 одсто за блокове А1 и А2 у том периоду. Функционисањем ове термоелектране омогућено је да се осим електричне производи и топлотна енергија која се користи за даљински систем грејања Пожаревца, Kостолца, као и насеља која се налазе у непосредном окружењу термоелектрана и копова у Kленовнику и Ћириковцу.

Блокови који припадају ТЕ „Kостолац Б“ остварили су производњу која износи 1,88 милијарди kWh. Овај збирни резултат је добијен заједничком производњом блока Б1 од 907 милиона kWh и блока 2 од 977 милиона kWh. Укупна снага ове термоелектране износи 700 мегавата, која ће у наредном периоду бити увећана за 350 нових мегавата, када буде завршена изградња новог блока Б3, који ће обезбедити додатну енергетску независност ЕПС-а.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!