Литијом и свечаном академијом почело обележавање славе Градске општине Костолац – Светог великомученика Прокопија

Обележавање славе Градске општине Костолац почело је у уторак, 20 јула вечерњим Богослужењем у Цркви Светог Максима Исповедника, након чега је из црквене порте кренула Света Литија улицама нашег града.

Поред великог броја грађана и верника, присуствовали су челници костолачке општине, као и челни људи града Пожаревца. Ово је први пут ове године, да су кроз град ношене Заветне иконе светог Прокопија и светог Максима који су наши чувари и заступници пред Богом.

Прослава Светог великомученика Прокопија настављена је свечаном академијом. Химном Републике Србије у извођењу солисткиње Марије Дражић, академија је започела, а затим је присутне поздравио Саша Павловић градоначелник Града Пожаревца.

-Ову нашу саборност и чување обичаја Српске православне цркве ми у Костолцу негујемо већ две деценије. То чинимо радујући се и прослављајући заједно са комшијама и пријатељима других религија и вероисповести. Хришћанство и православље у својим учењима и не оставља простора за било какав другачији суживот са људима који су по нечему различити, осим да се волимо и поштујемо. Па зар није управо Костолац пример за то да су различитости нешто што је предност, а никако мана, рекао је градоначелник Града Пожаревца, Саша Павловић истакавши да порука о вери, упорности и љубав према ближњима може данас да се препозна у развоју Градске општине Костолац.

– Као што сваки дом има свог заштитника, тако и наш град као једна велика породица и заједнички дом има свог чувара Светог Прокопија. Већ двадесет година овај светац је чувар нашег града и славимо га поштујући наше обичаје и традицију и у духу православља и светосавља желим да свим вашим породицама честитам градску славу са жељом да вам донесе пуно здравља, личне и породичне среће, мир, благостање, спокој и радост. Драги моји Костолчани и Костолчанке желим вам срећну сутрашњу славу и све најбоље, рекао је председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски.

Часни оци, даме и господо, драги суграђани окупили смо се вечерас уочи славе Градске општине Kостолац – Светог великомученика Прокопија, како би како доликује, Литијом и доделом награда најбољим ученицима и спортистима, обележили овај свети дан.

Свака година имала је своју поруку и сваки домаћин славе је дао лични печат овом празнику, а мени је ове године припала та част и дужност. Обележавајући Светог великомученика Прокопија, заштитника нашег града, шаљемо  поруку о важности очувања традиције, вере и културе нашег народа. Веома сам поносна што га већ Kостолац већ двадесету годину за редом прославља, истакла је председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек, која је домаћин и колачар овогодишње славе.

Ми смо данас дали малу жртву, тако што смо ходали кроз град и молили се Господу, а Господ нека прими ову нашу жртву. Литија у црквеном предању има своје утемељење у Литургији, а Литургија је место нашега спасења. Кроз Литургију се спашавамо и сједињујемо са Господом. Она је наш показатељ љубави према Богу и љубави према ближњима. На многаја љета срећна нам слава, рекао је старешина Цркве Светог Максима Исповедника, свештеник Дејан Лазаров.

На свечаној академији су додељене награде ђацима генерације и спортистима генерације Основне школе „Јован Цвијић“ Kостолац и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Kостолац.

Милану Максимовићу, ученику Основне школе „Јован Цвијић“ Kостолац похвалницу и чек на 70 хиљада динара уручио је председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, док је Ненаду Миладиновићу, ученику Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Kостолац награду у истом износу уручила председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек.

Најуспешнији спортиста у Основној школи „Јован Цвијић“ био је гимнастичар Матеја Kошарић. Њему, као и спортисти генерације Техничке школе „Никола Тесла“, успешном рукометашу Марку Ђорђевићу, припале су награде Градске општине Костолац у износу од 35.000 динара.

Награђени су на академији добили и иконе Светог Прокопија, које су им поклонили старешина Цркве Светог Максима Исповедника свештеник, Дејан Лазаров и парох други новокостолачки, Иван Филиповић.

Свечану академију обогатио је наступ Првог извођачког ансамбла Културно – уметничког друштва „Костолац“, који је презентовао Игре из околине Београда.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!