ЕПС: За нове почетке

Капацитети за производњу зелене енергије из обновљивих извора данас чине 38 одсто енергетског потенцијала у систему „Електропривреде Србије“, а планирана улагања у модернизацију постојећих и градњу нових гарантују повећање удела чисте енергије. Србија се, у складу са европским и светским трендовима, окреће одрживој енергији, која има најмањи могући утицај на животну средину, а ЕПС пратећи вековну традицију не заостаје за тим. После више од пола века планова, недавно је положен камен темељац за изградњу хидроелектране „Бук Бијела“ на горњем делу Дрине у Фочи.

Генерације инжењера у ЕПС-у ишчекивале су овај пројекат, који се сада коначно покреће с мртве тачке. Горњи ток Дрине сматра се веома повољним и неискоришћеним ресурсом, а како је сада најављено, најважније је да је пројекат темељно припремљен, уз поштовање правне и техничке процедуре, домаћих закона и међународних стандарда. Постављањем камена темељца почели су припремни радови за изградњу ове хидроелектране, а план је да снага ХЕ „Бук Бијела“ буде између 93,5 МW и 114,5 МW, са пројектованом годишњом производњом до 355 милиона киловат-часова. Цео пројекат „Горња Дрина“ предвиђа и изградњу ХЕ „Фоча“ и „Паунци“, а укупна инвестиција достиже 520 милиона евра. Заједнички са „Електропривредом Републике Српске“, ЕПС као страни инвеститор, са 51 одсто власништва у компанији ХЕС „Горња Дрина“, учествује у градњи три нове ХЕ снаге 211 мегавата. На овај почетак чекало се са обе стране Дрине, а овим пројектом потврђује се идеја да ова река треба да спаја људе, привреду, инвеститоре и на тај начин побољшава услове живота свих грађана. ЕПС предано ради и на другим пројектима коришћења обновљивих извора. Наставља се модернизација постојећих хидрокапацитета. После последње фазе ревитализације, највећа хидроелектрана у Србији „Ђердап 1“ имаће снагу већу за око 10 одсто, а радни век агрегата биће продужен за 40 година. Када буде завршена ревитализација и последњег агрегата, ЕПС-ов хидрогигант на Дунаву производиће чисту, „зелену“ електричну енергију снагом од 1.140 мегавата. Укупна инвестиција у овај пројекат премашиће 180 милиона евра. Припрема се и модернизација и ревитализација свих 10 агрегата ХЕ „Ђердап 2“, а снага ове ХЕ биће увећана за око 50 мегавата. Живо је у ЕПС-овим капацитетима на Дунаву, а у току је модернизација бродске преводнице у ХЕ „Ђердап 1“. Исти посао чека и преводницу у ХЕ „Ђердап 2“. ЕПС развија и пројекте који се тичу ветра и соларне енергије.

Пише: Алма Муслибеговић

Припрема се и градња првог ЕПС-овог ветропарка снаге 66 мегавата у Костолцу и вредности око 100 милиона евра. Укупно 20 ветрогенератора биће подигнуто на затвореним коповима и одлагалиштима огранка „ТЕ-КО Костолац“.

У Костолцу се планира и веће коришћење соларне енергије. На површини од око 15 хектара одлагалишта бившег копа Ћириковац, у близини насеља Петка, треба да се изгради соларна електрана снаге 9,95 МW. Процењена вредност пројекта је око 11 милиона евра, а електрана ће производити око 12,9 милиона киловат-сати електричне енергије годишње. Ради се и на развоју пројекта веће соларне електране снаге 97,2 мегавата на постојећем одлагалишту пепела и шљаке Средње костолачко острво. И пепелишта термоелектрана постаће место за производњу нове енергије – соларне. Међу пројектима који се сада разматрају актуелни су изградња соларних електрана на пепелиштима термоелектрана „Морава“ и „Колубара“.

Актуелним и планираним пројектима ЕПС показује одговорност и спремност да прати трендове, али и да истовремено буде ослонац енергетске безбедности Србије. Јер без енергетске сигурности тешко да може бити развоја економије и бољих услова за живот наредних генерација.

Извор ЕПС ЕНЕРГИЈА

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!