Емисија „Право време“, гост директор ТШДУ „Никола Тесла“ др Горан Несторовић

Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу у мају ове године обележава 75. година постојања и рада. Од скомних почетака трогодишње Стручне подручне школе, настале почетком  1946. године, због потребе развоја рударства и индустрије на овим просторима, школа је евоулирала у савремену и модерну установу. Директор Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ др Горан Несторовић, био је гост емисије „Право време“, у циљу презентације подручја рада и образовних профила. Он је том приликом причао и о предностима дуалног образовања, погодностима које пружа Дом ученика и бројним другим темама.

Према речима директора др Горана Несторовића ТШДУ „Никола Тесла“ образује ученике за следећа подручја рада: МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА, ЕЛЕКТРОТЕХНИКА и РУДАРСТВО И ГЕОЛОГИЈА.

 У оквиру ова три подручја више је образовних профила и биће формирано 8 одељења са укупно 240 нових ђака. У школској  2021/2022.  години заступљени су следећи образовни профили:

МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА

  1. БРАВАР/ ЗАВАРИВАЧ (дуално)
  2. МЕХАНИЧАР МОТОРНИХ ВОЗИЛА (дуално)

Трогодишњи образовни профил

  • Четворогодишњи образовни профил
  1. ТЕХНИЧАР МАШИНСКЕ ЕНЕРГЕТИКЕ
  2. ТЕХНИЧАР ЗА КОМПЈУТЕРСКО УПРАВЉАЊЕ (CNC) МАШИНА

ЕЛЕКТРОТЕХНИКА

Трогодишњи образовни профил

1.ЕЛЕКТРОМОНТЕР МРЕЖА И ПОСТРОЈЕЊА(дуално)

2. ЕЛЕКТРИЧАР(дуално)

Четворогодишњи образовни профил

  1. ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАР ПРОЦЕСНОГ УПРАВЉАЊА,
  2. ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАР РАЧУНАРА
  3. ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАР ЕНЕРГЕТИКЕ

ГЕОЛОГИЈА, РУДАРСТВО И МЕТАЛУРГИЈА

  • Четворогодишњи образовни профил
  1. РУДАРСКИ ТЕХНИЧАР

Што се тиче ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА техничка школа ће у школској 2021/2022 години уписати два одељења трећег степена на подручју рада ЕЛЕКТРОТЕХНИКА: Електричар и електромонтер мрежа и постројења; и на подручју рада МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА: механичар моторних возила и бравар – заваривач.

Једна од предности дуалног образовања је сарадња са социјалним партнерима. Ове школске године по први пут по дуалном моделу образовања са Техничком школом са домом ученика „Никола Тесла“ учествује Електропривреда Србије Огранак „ТЕ – КО Костолац“.

Одлукама Министарства просвете, мењани су називи школе, али је циљ остао исти. Паралелно са напредовањем индустрије, напредовала је и школа. Од 2009. године школа је проширила своје активности и назив отворивши Дом ученика, који располаже са 61 местом.

Свесрдно залагање наставног кадра, добри услови за рад и учење, резултирају успесима на такмичењима свих нивоа, као и приликом уписа на факултете и академије; како у земљи, тако и у иностранству.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!