У Костолцу обележен Светски дан Рома: Циљ побољшање услова живота ромског становништва

Светски дан Рома обележава се 8. априла као дан прославе ромске културе и подизања свести о проблемима с којима се они суочавају. Ове године обележава се 50 година од Првог светског конгреса Рома. Овај дан слави се као прекретница ромског културног и политичког покрета који је поставио ромске заједнице на пут ка самоеманципацији и самоопредељењу.

У Костолцу је овај празник обележен скромно и у складу са епидемиолошком ситуацијом. Организатор „Недеље културе Рома“ Реџеп Алијевић, председник Удружења „Креативни Роми“ указао је на добру сарадњу невладиних организација са Градском општином Костолац.

-Удружење „Креативни Роми“ је најстарије ромско удружење на територији општине, које је уједно и зачетник ромског активизма. Циљ удружења је побољшање услова живота ромске националне мањине, истиче Алијевић.

Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски је честитајући празник Ромима, истакао да је положај Рома на територији костолачке општине данас на много вишем нивоу и да се у том смислу и даље вредно ради.

– Напредак је видљив у свим сферама друштвеног живота ромске популације. Велики број ромске деце укључен је у систем образовања.

Како истиче, и у циљу побољшања услова живота у ромским насељима учињено је више него икада до сада.

– Изградњом фекалне канализације у ромским насељима у вредности од 105 милиона динара грађани Канала, Колишта и Дидиног насеља коначно ће после 30 година добити канализациону мрежу и самим тим постати грађани првог реда. Поред уређења водоводне, канализационе и топлификационе мреже на крају остаје уређење путне инфраструктуре.

У даљем периоду Градска општина Костолац наставиће да помаже ромској заједници у свим сферама, а пре свега уписом деце у предшколски програм, основну и средњу школу, пружиће помоћ у запошљавању, што ће допринети побољшању услова живота припадницима ромске националне мањине.

Бајрам Морина, члан Већа Градске општине Костолац ресорно задужен за социјална питања, цркве, верске заједнице и НВО указао је да је учињен корак напред у погледу побољшања положаја Рома кроз разне пројекте и програме.

Кроз пројекат „Кораци до инклузије“ у оквиру програма РОМАКТЕД који је спроведен у сарадњи са Саветом Европе и са Министарством саобраћаја, грађавинарства и инфраструктуре спроведене су активности које је дефинисала Локална акциона група, а самим тим успостављена је боља сарадња са представницима локалних институција и са представницима локалне самоуправе. Такође Локалним акционим планом за социјално укључивање Рома и Ромкиња за 2021. годину за пројекте невладиних организација биће распоређена средства у износу од 3,5 милиона динара за решавање проблема образовања, запошљавања, социјалне и здравствене заштите.

Администратор Канцеларије за ромска питања Азире Ахмети је нагласила да је кроз рад канцеларије Ромима је пружена помоћ у писању захтева, пружању савета, за социјална питања, изводе,…

Канцеларија је основана 2014. године и до сада је урадила пуно за ромску популацију, а пре свега доприноси позитивном имиџу града у погледу односа према овој популацији.

У Костолцу Роми чине 20 одсто од укупног броја становника. 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!