КОСТОЛАЦ: Година великих инвестиција и улагања у заштиту животне средине

Градска општина Костолац омогућила је развијање значајних капиталних инвестиција које ће у наредном периоду потпуно променити слику Костолца. Серџо Крстаноски председник костолачке општине истакао је да је буџетом за 2021. годину за капиталне пројекте издвојено преко 180 милиона динара.

Пројекат изградње фекалне канализације

-У наредних 120 дана очекује се реализација прве фазе једног од најважнијих пројеката на територији костолачке општине, а то је изградња фекалне канализације у 17 улица у насељима Канал, Колиште и Дидино насеље. Укупна вредност инвестиције износи преко 76 милиона динара. Јавна набавка је завршена и ускоро ће 420 домаћинстава, односно преко 2000 становника, после готово 30 година добити фекалну канализацију. Биће затворено преко 600 септичких јама, што ће допринети побољшању квалитета живота, али и заштити животне средине, наглашава први човек костолачке општине.

Изградњом канализационе мреже становници насеља Канал, Колиштe и Дидино насеље, постаће грађани првог реда, имаће комплетно уређену инфраструктуру. Крстаноски је истакао да је расписана Јавна набавка изградње фекалне канализације за још шест улица, што представља другу фазу реализације овог веома значајног пројекта. Током лета очекује се почетак радова у следећим улицама: део Колубарске, И. Косанчића 1, 2. и 3. део, С. Главаша, део Козарачке, сокак Партизанске у Костолцу. Тиме ће сва насеља у Костолцу бити покривена комплетном канализационом мрежом.

Према стратегији развоја Градске општине Костолац, циљ је да сви делови Костолца добију комуналну инфраструктуру (воду и канализацију), прикључак на топлификациону мрежу и путну инфраструктуру.

Топлификација села Острово

Ширење топлификационе мреже села Острово представља један од највећих капиталних пројеката у наредним годинама. Планира се топлификација у дужини од преко 7600 м, са преко 250 прукључака у селу као и у насељима Плажа и Виногради.

-У припреми је Јавна набавка за прву фазу у дужини од 700 метара. Почетком априла планирамо да распишемо Јавну набавку, а ако све протекне у реду у јулу може да се очекује почетак радова, истиче Крстаноски.

Надвожњак

Једна од најважнијих инвестиција за коју су обезбеђена средства је рушење и уклањање надвожњака на уласку у Костолац. Радови подразумевају изградњу нове саобраћајнице са кружним током, кишном канализацијом и новом расветом.

-Завршен је пројекат рушења моста, поднет је Захтев за добијање грађевинске дозволе и ускоро се очекује почетак радова на уклањању надвожњака, рекао је Крстаноски.

Поред ових инвестиција значајна средства биће уложена и у путну инфраструктуру. 

Заштита и унапређење стања животне средине

Протекле три године акценат је био на заштити животне средине на територији Градске општине Костолац. Реализован је пројекат „Замена, реконструкција и формирање новог планског дрвореда у Костолцу, као и реконструкција дрвореда и уређење зелене површине у централном парку у Костолцу”. Вредност ове инвестиције је 43 милиона динара. Ових дана засађене су последње саднице и испуњен је главни циљ пројекта: стварање нових површина под дрворедом и нових зелених површина, чиме су створени повољни микроклиматски  услови, обезбеђена заштита животне средине, а самим тим подстакнут је урбанистички развој ГО Костолац. Бенефити формирања новог дрвореда поред повећања површина под зеленилом – преко 60 % су смањење загађености ваздуха у граду и лепши изглед  града. Укупно је засађено преко 1700 стабала.

Улагање у спортске терене и урбани мобилијар

-Расписана је Јавна набавка тартан подлоге за кошарку и одбојку, које ће бити постављене око спортске хале и на Спортско рекреативном центру „Топољар“. Вредност инвестиције је око 5 милиона динара и у наредних месец и по дана очекује се почетак радова, наглашава Крстаноски.

Ових дана у Костолцу је завршено извођење радова на замени старих и постављању нових клупа. Четрдесет клупа произвођача „Корали“из Краљева, постављено је на три локације у граду: око спортске хале,  у градском парку – на Тргу братства и јединства и испред Градске општине Костолац.  Клупе су футуристичког дизајна и изузетно квалитетне. Седишта и наслони израђени су од првокласног дрвета, што их чини дуговечним и отпорним, истиче председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!